Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Austrālijas premjerministrs Skots Morisons pirmdien pauda satraukumu par nāvessoda piespriešanu Ķīnā austrālietim Kārmam Gilespijam, kas, domājams, radīs jaunu spriedzi Kanberas un Pekinas attiecībās.

Ķīnas tiesa sestdien pavēstīja, ka Sidnejā bāzētajam aktierim un investīciju konsultantam aizvadītajā nedēļā piespriests nāvessods par narkotiku kontrabandu. Gilespijs slepus cietumā tika turēts septiņus gadus.

Sprieduma pasludināšana raisa bažas, ka Austrālijas diplomātiskās un tirdzniecības attiecības ar Ķīnu - tās lielāko tirdzniecības partneri - var palikt vēl saspringtākas.

Morisons norādīja, ka Austrālijas varasiestādes bija informētas par aizturēšanu un Gilespija lietas sakarā vairākkārt kontaktējušās ar Ķīnas kolēģiem. "Mēs un valdība esam ļoti noraizējušies, ka Austrālijas pilsonim Kārmam Gilespijam Ķīnā piespriests nāvessods," sacīja premjers.

Ķīnas mediji vēstīja, ka Gilespijs 2013. gadā tika aizturēts Guandžou Baijunas starptautiskajā lidostā, uz ziemeļrietumiem no Honkongas, ar vairāk nekā 7,5 kilogramiem metamfetamīnu reģistrētajā bagāžā. Vēsts par viņa aizturēšanu netika izpausta publiski, bet Gilespija draugi Austrālijā atzina, ka bijuši neizpratnē par viņa negaidīto pazušanu.

Ķīna iepriekš ar sašutumu reaģējusi uz Austrālijas aicinājumiem veikt izmeklēšanu par koronavīrusa izcelsmi, kas sākotnēji tika konstatēts gada nogalē Ķīnā. Pekina pēc tam noteica tarifus Austrālijas precēm, kā arī brīdināja ķīniešu tūristus un studentus par riskiem, kas saistīti ar došanos uz Austrāliju rasisma problēmu dēļ.

Kā svētdien norādīja Austrālijas tirdzniecības ministrs Saimons Bērmingems, "nevajadzētu obligāti" uzskatīt, ka spriedums Gilespijam ir vēl viens Ķīnas atmaksas solis.

Pērn Ķīna spriedzes atmosfērā, kas izraisījās pēc "Huawei" finanšu direktores Menas Vaņdžou aizturēšanas Kanādā, diviem Kanādas pilsoņiem piesprieda nāvessodu par narkotiku kontrabandu. Kanādas centieniem panākt savu pilsoņu apžēlošanu pagaidām sekmju nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!