73 gadus vecam Jozefam Friclam, kurš 24 gadus turēja ieslodzītu pagrabā savu meitu Elizabeti un regulāri viņu izvaroja, piespriests mūža ieslodzījums, vēsta BBC.

Par Fricla likteni tiesā Sanktpeltenes pilsētā lēma astoņi zvērinātie.

Viņš atzīts par vainīgu visās apsūdzībās: izvarošanā, incestā, paverdzināšanā un nelikumīgā brīvības atņemšanā, kā arī smagākajā noziegumā - jaundzimušā bērna slepkavībā neuzmanības dēļ.

Zvērinātie nolēma, ka austrietis ir atbildīgs par saslimušā bērna nāvi, jo nemeklēja palīdzību, kaut gan apzinājās, ka mazuļa dzīvība ir briesmās.

Austrijas likumi neparedz cietumsodu sasummēšanu, tāpēc cietumsoda termiņš noteikts pēc soda par smagāko no pierādītajiem noziegumiem.

Tiesa lēma, ka sods austrietim būs jāizcieš cietuma tipa psihiatriskajā slimnīcā.

Fricls tiesas spriedumu noklausījās mierīgi un pateica, ka tam piekrīt un pārsūdzēt negrasās.

1984. gadā Fricls ievilinājis meitu pagrabā, kas bija aprīkots ar aizslēdzamām kamerām un skaņas izolāciju. Sava ieslodzījuma laikā sieviete laidusi pasaulē septiņus bērnus, no kuriem viens nomira neilgi pēc piedzimšanas.

Savā pēdējā paziņojumā tiesā ceturtdien Fricls atvainojās par nodarīto, taču piebilda, ka nevar to mainīt.

"Es ļoti nožēloju to, ko izdarīju, bet es nevaru atgriezties atpakaļ un to mainīt," viņš teica.

Trešdien tiesā Fricls atzina savu vainu visos apsūdzības punktos. Tiesas pirmajā sēdē pirmdien Fricls gan paziņoja, ka neesot vainīgs savas meitas Elizabetes paverdzināšanā un cietsirdīgā attieksmē, bet atzina savu vainu tikai izvarošanā un incestā.

Mainīt savu paziņojumu Friclu esot mudinājušas meitas liecības.

Trešdien tiesā uzstājusies ārste-psihiatre Adelhajda Kastnere, kura izmeklējusi Friclu pēc aresta. Viņa pastāstīja, ka austrietis bija apsēsts ar alkām pēc dominēšanas un kontroles pār apkārtējiem, visaptverošo vēlmi "turēt īpašumā kādu, kas pilnībā piederētu viņam".

Fricla noslieces psihiatre sasaistīja ar apsūdzētā bērnību, kad viņš, pēc Kastneres vārdiem, bija "negribēts un nemīlēts bērns".

Tomēr Kastnere vienlaicīgi arī atzina, ka austrietis ir pietiekami vesels, lai stātos tiesas priekšā.

Tieši viņa ieteica apsūdzēto nosūtīt ārstēšanai cietuma tipa psihiatriskajā slimnīcā.

Pats Fricls, uzstājoties tiesā, savu uzvedību skaidrojis ar smagu bērnību, īpaši, sarežģītām attiecībām ar stingru māti.

Pēc vispārējā viedokļa, austrietis cieš no nopietniem personības traucējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!