Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielākajā daļā Austrijas no svētdienas atcelti ierobežojumi cilvēkiem, kas vakcinēti pret Covid-19, bet nevakcinētie cilvēki arī turpmāk drīkstēs pamest dzīvesvietas vienīgi konkrētu vajadzību dēļ, tostarp, lai iegādātos pārtiku un pirmās nepieciešamības preces, apmeklētu ārstu vai lai sportotu.

Gan vakcinētajiem, gan nevakcinētajiem cilvēkiem stingrie ierobežojumi bija spēkā trīs nedēļās.

Noteikumi atšķiras pa reģioniem, bet no svētdienas lielākoties darbu ļauts atsākt teātriem, muzejiem un citām kultūras un izklaides iestādēm, bet no pirmdienas durvis vērs arī veikali, kas nepārdod pirmās nepieciešamības preces.

Vairākos reģionos no šodienas atvērti arī restorāni un viesnīcas. Visos gadījumos restorāni drīkstēs strādāt tikai līdz plkst.23 un visur sabiedriskajā transportā, veikalu iekštelpās un citās sabiedriskajās telpās arī turpmāk obligātas būs sejas maskas.

Jaunais Austrijas kanclers Karls Nēhammers pagājušajā nedēļā nodēvēja jaunos noteikumus par "atvēršanos ar drošības jostu", dodot Austrijas reģioniem tiesības atvieglot vai pastiprināt ierobežojumus atkarībā no situācijas.

Cilvēkiem, kas nav vakcinējušies pret Covid-19, arī turpmāk tiek prasīts maksimāli daudz uzturēties mājās. Atbilstoši noteikumiem viņi drīkst pamest dzīvesvietas vienīgi konkrētu vajadzību dēļ.

Kopš karantīnas režīma sākuma jauno Covid-19 gadījumu skaits Austrijā ir samazinājies. Piektdien 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju Austrijā bija 367,5. Karantīnas režīma pirmajā dienā novembrī šis rādītājs bija 1102,4.

Austrijā pret Covid-19 pilnībā vakcinējušies ir 67,7% iedzīvotāju, kas ir salīdzinoši maz Rietumeiropai, un valdība ir nākusi klajā ar vairākiem pasākumiem, lai pamudinātu cilvēkus vakcinēties. Tostarp nolemts, ka no februāra vakcinēšanās pret Covid-19 būs obligāta visiem iedzīvotājiem, kas sasnieguši 14 gadu vecumu. Tiem, kas nepakļausies šai prasībai, varēs tikt piemērots līdz 3600 eiro liels naudassods.

Pēdējo nedēļu laikā Austrijā notikuši protesti gan pret ierobežojumiem, gan prasību obligāti vakcinēties. Policija ziņoja, ka sestdien demonstrācijā Vīnē piedalījušies 44 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!