Austrijas policija atkal aizturējusi Ukrainas oligarhu Dmitro Firtašu, kuru tiesa iepriekš atļāva izdot ASV, kur viņš tiek turēts aizdomās korupcijas lietā.

Kā ziņu aģentūrām apstiprināja Firtaša advokāti, viņš aizturēts drīz pēc tam, kad tiesa bija atteikusies arestēt oligarhu citā izdošanas lietā, kas bija saņemta no Spānijas.

Kā tika sagaidīts, 21.februārī aizturētais Firtašs pēc šī lēmuma tiesu pametīs, tomēr tas nenotika, un viņš tika aizturēts.

Prokuratūra pieprasa viņu arestēt saistībā ar ASV prasību par viņa izdošanu. Šī prasība tiks izskatīta piektdien.

Jau ziņots, ka Vīnes federālās zemes tiesa ceturtdien nolēma nepaturēt apcietinājumā Firtašu, kurš šonedēļ tika aizturēts saskaņā ar orderi, ko bija izdevusi Spānija, kur Firtašs tiek apsūdzēts naudas atmazgāšanā, un kuru Austrijas tiesa ir nolēmusi izdot ASV, kur viņu apsūdz kukuļdošanā Indijā.

Firtašs otrdien tika aizturēts saskaņā ar Spānijas izdotu Eiropas orderi. Spānijas laikraksts ABC ziņoja, ka Firtašs tiek apsūdzēts par "tuviem sakariem ar organizēto noziedzību un 10 miljonu eiro atmazgāšanu Spānijā, kas iegūti no iespējamām noziedzīgām darbībām".

Firtašs tika aizturēts neilgi pēc tam, kad Austrijas apelāciju tiesa otrdien nolēma apmierināt ASV lūgumu viņu izdot saistībā ar apsūdzībām par amatpersonu piekukuļošanu Indijā.

Firtašs ir viens no bagātākajiem cilvēkiem Ukrainā un iepriekš atbalstīja 2014.gada februārī gāzto prokrievisko prezidentu Viktoru Janukoviču. Atbilstoši ASV izdotam orderim viņš tika aizturēts Austrijā 2014.gada martā un viņu atbrīvoja pret 125 miljonu eiro lielu drošības naudu, tomēr viņam bija jāpaliek Austrijā.

ASV varas iestādes vēlas panākt Firtaša izdošanu saistībā ar apsūdzībām, ka viņš un vēl piecas personas samaksāja 18,5 miljonus ASV dolāru kukuļos Indijas amatpersonām, lai 2006.gadā saņemtu titāna raktuvju licences. Firtašs ir noraidījis apsūdzības un uzstāj, ka lieta ir politiski motivēta.

Firtašam pieder biznesa impērija "Group DF", kas darbojas enerģētikas, ķīmijas, mediju, banku un īpašumu sektoros Ukrainā, kā arī citās valstīs, ieskaitot Vāciju, Itāliju un Austriju.

Viņš pie bagātības tika uz Ukrainu importējot gāzi no Krievijas un Vidusāzijas caur savu kompāniju "Rosukrenergo", kas gan tagad ir sadalīta. Šo uzņēmējdarbību viņš veica sadarbībā ar Krievijas valsts dabasgāzes koncernu "Gazprom".

2010.gada priekšvēlēšanu kampaņā viņš atbalstīja Janukoviču. Pēc tam Firtašam bija iespēja paplašināt savu uzņēmējdarbību, iegūstot ķimikāliju un mēslojuma rūpnīcas, kā arī televīzijas kompāniju "Inter".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!