Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Austrija bloķē citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu centienus atjaunot misiju "Sofija" Vidusjūrā, lai stiprinātu Lībijai noteikto ieroču embargo, piektdien, 14. februārī, paziņojuši diplomāti.

Operācija "Sofija" nelegālo imigrantu glābšanai Vidusjūrā sākās 2015. gadā un 2019. gadā tā tika divreiz pagarināta uz sešiem mēnešiem. Pašreizējais termiņš beidzas šī gada martā.

Gadu gaitā operācijas mērogs ir ievērojami sarucis un tā nav pagarināta uz nākamo termiņu. Turklāt kopš pērnā gada operācija palikusi bez kuģiem, jo Itālija attiecās ielaist kuģus ar jūrā uzņemtajiem nelegālajiem imigrantiem savās ostās.

Operācijas ietvaros jūrā izglābti aptuveni 50 000 nelegālo imigrantu.

ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žozeps Borreljs pagājušajā mēnesī aicināja ES kuģus atgriezties Lībijas piekrastē, lai panāktu, ka reģionā tiek ievērots ieroču embargo.

Brisele un vairākas ES dalībvalstis vēlētos atdzīvināt operāciju "Sofija", koncentrējoties uz ieroču embargo ievērošanu. Taču vairākas citas ES valstis uzskata to par sasteigtu soli, kā rezultātā atsāktos nelegālo imigrantu aktīva transportēšana uz Eiropu.

"Austrieši turpina bloķēt kuģu sūtīšanu, un viņi apgalvo, ka ungāri tos atbalsta," ziņu aģentūrai AFP atklāja kāds ungāru diplomāts.

Borreljs apgalvo, ka operācija pēc atjaunošanas koncentrētos uz zināmiem ieroču kontrabandas maršrutiem prom no zonām, kurās kontrabandisti pārvadā migrantus, taču Austrijas kanclers Sebastians Kurcs to apšauba.

Kurcs šomēnes nodēvēja mēģinājumu atjaunot operāciju "Sofija" par ieganstu, lai sūtītu Eiropas kuģus glābt migrantu laivas.

Itālijā ir mainījusies valdība, kopš bijušais iekšlietu ministrs Mateo Salvīni atteicās uzņemt Vidusjūrā izglābtos migrantus, taču arī jaunā valdība ir skeptiski noskaņota un aicinājusi mainīt misijas "Sofija" nosaukumu.

Lībija, kas ir ar naftu visbagātākā Āfrikas valsts, ir ieslīgusi haosā kopš NATO atbalstītās 2011. gada sacelšanās, kurā tika gāzts un nogalināts diktators Muammars Kadafi.

ANO atzītā Nacionālās saskaņas valdība, kuras atbalstam Turcija nosūtījusi uz Lībiju savus karavīrus, kopš 2019. gada aprīļa cīnās pret militārā komandiera Halīfas Haftara spēkiem, kurus atbalsta Krievija, Ēģipte un Apvienotie Arābu Emirāti.

Citas ES valstis bažījas, ka Austrija, bloķējot "Sofijas" atjaunošanu, spiež Eiropu palikt malā, kamēr Turcija un Krievija izmanto situāciju savā labā.

Kāds diplomāts AFP sacīja, ka Austrija ar savu nostāju "atstāj jūru citiem un nepalīdz mazināt krīzi Lībijā".

Nestabila vienošanās par pamieru Lībijā pastāv kopš 12. janvāra. Nedēļu pēc tam starptautiskā samitā Berlīnē pasaules līderi vienojās izbeigt jebkādu ārēju iejaukšanos šajā valstī un saglabāt ieroču embargo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!