Kompānijas "Oceaneering" speciālisti sākuši Teplicas ezera Austrijā dibena izpēti, lai atrastu tur iespējami nogremdētos nacistiskās Vācijas slepenos dokumentus. Šī kompānija kļuva slavena, atrodot kuģa "Titāniks" nogrimušo vraku.
Kalnu ezera izpēte sākta ar īpašu robotzemūdeni, un speciālisti uzskata, ka dziļajā, tumšajā un aukstajā Austrijas ezera ūdeni nogremdētie materiāli varētu būt labi saglabājušies. Robots jau pacēlis no ezera dziļumiem aptuveni 500 viltotu II pasaules kara laika Lielbritānijas 10 mārciņu banknošu.

Vēsturnieki uzskata, ka ezera dibenā varētu būt vēl milzīgs daudzums šīs viltotās naudas, ko nacistiskā Vācija izgatavoja, lai mēģinātu radīt haosu Lielbritānijas ekonomikā un finansēs.

Domā, ka īpaši izveidotā grafikas darbnīcā un spiestuvē toreizējās Zaksenhauzenas nāves nometnes teritorijā kopumā izgatavoja aptuveni 9 miljonus viltotu banknošu ar kopējo vērtību 130 miljoni britu mārciņu.

Sākotnējais plāns paredzēja tās vienkārši izkaisīt no lidmašīnām virs Londonas, taču vēlāk nodoms mainījās un viltoto naudu nacisti apritē iepludināja pamazām. Tomēr jau ap 1943.gadu Anglijas Banka esot pamanījusi viltojumus un vairs nelaida apgrozībā naudaszīmes ar vērtību virs 10 mārciņām.

Speciālisti domā, ka Teplicas ezerā esot nogremdēti galvenokārt slepenie dokumenti, kas saistīti ar milzīgo naudas viltošanas operāciju un naudas sagataves. Zemūdenes robota vadītāji apgalvo, ka ezera dibenā tie atraduši apmēram 100 dažādu "cilvēka radītu objektu". "Izskatās, ka šis ezers bija liela, slepena atkritumu kaste Trešā reiha vadītājiem," sacījis nirēju komandas vadītājs Bils Ovenss.

Līdz šim Austrijas varas iestādes bija aizliegušas nirt ezerā ar moderno zemūdens aprīkojumu, taču pēc vietējās varas lūguma "Oceaneering" speciālistiem meklēšana beidzot atļauta. "Mēs gribam vienreiz un par visām reizēm darīt galu nebeidzamajām spekulācijām par Teplicas ezera noslēpumu," teikts iestāžu paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!