Austrijas tiesa ultra-labējam publicistam piesprieda piecu gadu cietumsodu par nacisma ideju propagandu un holokausta noliegšanu, vēsta aģentūra "Reuters".
Gerdam Hosnikam par līdzīgiem nodarījumiem saistībā ar viņa grāmatu "Freispruch für Hitler?" ("Hitlera attaisnošana?") 1992. gadā jau tika piespriests 18 mēnešu cietumsods, bet apelācijas izskatīšanas laikā viņš aizbēga uz ārzemēm.

67 gadus vecais Hosniks 15 gadus dzīvoja Spānijā, kur turpināja nacisma ideju propagandu savā žurnālā "Halt" un vairākās citās grāmatās, kas ļāva viņam izvirzīt jaunas apsūdzības.

2007. gadā viņu izdeva Austrijas varasiestādēm.

Hosniks noraida viņam izvirzītās apsūdzības un plāno spriedumu pārsūdzēt. "Piespriest piecus gadus cietumā par viedokļa brīvības praktizēšanu ir vienkārši neizturami," viņš teica.

Savukārt prokurors Štefans Apostols norādīja, ka Hosnikam būtu jāpiespriež vēl bargāks sods par "atkārtotu iesaistīšanos" nacistiskās ideoloģijas propagandā. Apostols Hosniku nosauca par vienu no Eiropas neonacistu "ideoloģiskajiem līderiem" un sacīja, ka viņš savu "naida žurnālu" izplatījis arī skolās.

Pats Hosniks sevi dēvē par sociāldemokrātu un vienīgi noraida mācību grāmatās piekopto "nacionālsociālisma demonizāciju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!