Policija Austrijas dienvidos sākusi izmeklēšanu par trešdien izplatītām mobilo telefonu īsziņām, kurās aicināts uz vardarbību pret slovēņu minoritāti Karintijas provincē.
Tekstā teikts: "Atverot šo īsziņu, tu tikko esi nogalinājis Karintijas slovēni. Nosūti tālāk šo īsziņu, lai piedalītos iniciatīvā "Attīriet Karintiju"."

"Mēs šo lietu uztveram ļoti nopietni," sacīja drošības policijas preses pārstāve Birgita Gatuso. Izmeklētāji mēģina izsekot īsziņas ķēdi līdz tās avotam. Izmeklēšanu veic arī prokuratūra. Ir zināmi vismaz 20 cilvēki, kuri saņēmuši īsziņu.

Vīnes krimināltiesību eksperts Frans Hēpfels sacīja, ka īsziņa ir kriminālnoziegums - "kūdīšana", par ko var piespriest cietumsodu līdz diviem gadiem. Cilvēkiem, kas to pārsūtījuši tālāk, saskaņā ar telekomunikāciju likumu draud līdz 4000 eiro liels naudas sods.

Īsziņa izplatīta laikā, kad jau valda spēcīgs saspīlējums ap slovēņu minoritāti Karintijā.

Labēji noskaņotais Karintijas provinces gubernators Jergs Haiders atteicies pakļauties Augstākās tiesas spriedumam par divās valodās - vācu un slovēņu - izgatavotu ceļazīmju izvietošanu pilsētās un ciemos, kur ir noteikta slovēņu iedzīvotāju daļa. Slovēņu pārstāvji apsver iespēju sūdzēties Eiropas tiesā.

"Haiders ir atbildīgais par šo noskaņojumu," laikrakstam "Standard" pavēstīja Karintijas slovēņu pārstāvis Marjans Šturms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!