Foto: EPA/Scanpix/LETA

Austrijas pilsētā Gerasdorfā ar šāvienu galvā svētdien nogalināts 43 gadus vecs no Čečenijas ieceļojis Krievijas pilsonis, atsaucoties uz policijas paziņojumu, vēsta vietējie mediji.

Policija neatklāj vairāk informācijas par nogalināto, bet “Kavkaz. Realiji”, atsaucoties uz avotiem čečenu diasporā vēsta, ka nogalinātais varētu būt Mamihams Umarovs, kurš bieži kritizējis Čečenijas prezidentu Ramzanu Kadirovu un apgalvojis, ka aiz slepkavībām un uzbrukumiem čečeniem Eiropā stāv Krievijas specdienesti.

Slepkavība notikusi 5. jūlijā pulksten 19.30 pie tirdzniecības centra G3, raksta "Österreich". Slepkava piebraucis ar sudraba krāsas automašīnu, policija vēlāk viņu aizturējusi Lincā. Arī uzbrucējs bijis čečenu tautības.

Zināms, ka Umarovs Austrijā vairākus gadus dzīvojis ar bēgļa statusu, bet nesen lūdzis politisko patvērumu. Pirms Otrā Čečenijas kara viņš strādājis Ičkērijas Šariata valsts drošības ministrijā, raksta "Currenttime".

2015. gadā viņam esot piedāvāts atrast cilvēku, kurš varētu nogalināt Kadirovu apvainojušu Ukrainas parlamenta deputātu Igoru Mosijčuku, taču Umarovs par to informējis pašu deputātu, ziņo raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Uzbrukumi čečeniem Eiropā nav unikāla parādība. Šogad februārī Polijā notika uzbrukums čečenu opozīcijas blogerim Tumso Abdurahmanovam. Iepriekš Čečenijas parlamenta priekšsēdētājs Magomeds Daudovs pasludināja pret viņu asinsnaidu.

Jūnijā Vācijas prokuratūra izvirzīja apsūdzības par bijušā čečenu lauka komandiera Zelimhana Hangošvili pasūtījuma slepkavību aizdomās turētam vīrietim – Krievijas pilsonim. Vācijas izmeklētāji uzskata, ka viņš rīkojies Krievijas valdības struktūru uzdevumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!