Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Tiesa Austrijā piespriedusi 14 gadu cietumsodu ultralabēja grupējuma līderei Monikai Ungerei, kura savu iecerēto varas sagrābšanas plānu realizēšanai lūdza militāro palīdzību Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, vēsta raidsabiedrība "Deutsche Welle" (DW).

42 gadus vecā sieviete bija pasludinājusi sevi par "Austrijas Federācijas" prezidenti un plānoja militāru valsts apvērsumu, cenšoties iesaistīt Austrijas armiju, kā arī ar lūgumu pēc militārās palīdzības vēršoties pie Kremļa saimnieka Putina, tiesā norādīja izmeklētāji.

Saskaņā ar Austrijas izlūkdienesta datiem Ungeres vadītājā organizācijā bijuši 2700 biedru, kuriem pret samaksu izsniegti dažādi neeksistējošās valsts dokumenti. Tāpat ļaudis mudināti nemaksāt nodokļus Austrijai.

10 gadu cietumsods piespriests arī Ungeres vietniekam – 71 gadu vecam bijušajam policistam. Vēl 12 apsūdzētajām personām tiesa lēmusi piemērot no deviņiem mēnešiem līdz trīs gadiem ilgu ieslodzījumu.

Aizdomās turētie tika arestēti 2017. gada aprīlī plašā operācijā ar 450 policistu piedalīšanos.

Ungeres aizstāvība tiesā uzstāja, ka organizācijas biedru uzskati ir "ļoti dīvaini", taču "ne bīstami". Tikmēr tiesnesis, nolasot spriedumu, uzsvēra, ka likuma bardzībai ir jākļūst par skaidru signālu, ka pretvalstiskas darbības nav pieļaujamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!