Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēc tam, kad islāma ekstrēmists, kas ticis priekšlaicīgi atbrīvots no ieslodzījuma, sarīkoja Vīnē uzbrukumu, noslepkavojot četrus cilvēkus, Austrijas varasiestādes veikušas plaša mēroga pārbaudi cietumos.

Pārbaudes attiecas uz 229 ieslodzītajiem, kas notiesāti par nodarījumiem, kuri saistīti ar terorismu vai arī izrādījuši radikalizēšanās pazīmes, sestdien paziņojusi Tieslietu ministrija.

Veiktas arī kratīšanas kamerās, un 12 cietumi ziņo, ka atrasti aizdomīgi priekšmeti, pamatā rakstiski dokumenti, kas liecina par saikni ar ekstrēmismu.

Kā ziņots, apšaudi pirmdienas vakarā Vīnes centrā, kurā vēl 20 cilvēki tika ievainoti, sarīkoja 20 gadus vecs albāņu izcelsmes "Daesh" ("Islāma valsts") atbalstītājs Kujtims Fejzulais, kuram bija Austrijas un Ziemeļmaķedonijas pilsonības.

Viņu pašu nošāva policija.

Jaunajam vīrietim pērn aprīlī tika piespriests viena gada desmit mēnešu cietumsods, jo viņš mēģinājis doties uz Sīriju, lai pievienotos grupējumam "Islāma valsts". Tomēr decembrī viņš tika atbrīvots no ieslodzījuma pirms termiņa un iesaistīts deradikalizācijas programmā.

Austrijas varasiestādes atzinušas vairākas kļūdas, kas pieļautas, izvērtējot noziedznieka bīstamību.

No Slovākijas un Vācijas tiesu iestādēm saņemtajai informācijai būtu vajadzējis novest pie citāda vērtējuma, atzinis Vīnes policijas priekšnieks Gerhards Pirstls.

No amata jau atcelts Vīnes policijas izlūkošanas nodaļas priekšnieks, kā arī vairāki tās darbinieki.

Vairāki cilvēki, kas slepkavu pazinuši, ir aizturēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!