Foto: AP/Scanpix/LETA

Austrija plāno būvēt memoriālu bijušajā nacistu nāves nometnē Trosteņecā pie Baltkrievijas galvaspilsētas Minskas, lai pieminētu tur nogalinātos 10 000 Vīnes ebreju, otrdien paziņoja jaunā konservatīvo un galēji labējo veidotā valdība.

Memoriāls "skaidri apliecinās Austrijas vēsturisko atbildību un līdzdalību" holokaustā, paziņoja kanclers Sebastians Kurcs pēc jaunās valdības pirmās sēdes.

Jaunajā valdībā līdzās konservatīvajai Tautas partijai (ÖVP) ir arī galēji labējā Brīvības partija (FPÖ), kuru pēc Otrā pasaules kara dibināja bijušie nacisti. Partijas amatpersonām, ieskaitot tās līderi un vicekancleru Heincu Kristiānu Štrahi, bijuši kontakti ar labējā spārna ekstrēmistu grupējumiem.

Līdz 80.gadiem Austrija sevi lielākoties uzskatīja par nacistiskās Vācijas veiktās aneksijas upuri, nevis tās līdzzinātāju. Kopš tā laika valdības pielikušas lielas pūles, lai risinātu valsts tumšo mantojumu.

Kurca solis seko pēc Izraēlas Ārlietu ministrijas pirmdienas paziņojuma, ka tā boikotēs ministrus no FPÖ un uzdevusi Izraēlas amatpersonām strādāt tikai ar ministriju ierēdņiem. FPÖ šajā valdībā tikusi pie iekšlietu, aizsardzības un ārlietu ministru portfeļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!