Foto: AFP/Scanpix

Austrija ceturtdien paziņojusi, ka izsauks Turcijas vēstnieku Vīnē, lai apspriestu Turcijas aizvien autoritārāko rīcību un aizdomas, ka tā stāv aiz nesen Vīnē notikušajām turku kopienas demonstrācijām.

"Mēs esam nobažījušies par to, ka Turcijā attīstās aizvien autoritārākas iezīmes. Tādēļ mēs esam izsaukuši Turcijas vēstnieku, lai skaidrotu virzienu, kurā Turcija virzīsies," ārlietu ministrs Sebastians Kurcs norādīja Austrijas sabiedriskajai raidorganizācijai Ö1.

"Pēdējo dienu laikā redzētais ir daudzējādā ziņā nepieņemams - tūkstošiem ierēdņu atlaišana, masveida iejaukšanās tieslietu sistēmā, tūkstošiem amatpersonu aizturēšana," viņš uzsvēra.

"Apvērsuma mēģinājums ir jānosoda, bet tas nedod tiesības šādām darbībām," piebilda ministrs.

Kurcs arī nosodīja Turcijas valdību atbalstošās akcijas, kas nedēļas nogalē notika Vīnē.

Tūkstošiem turku kopienas pārstāvju maršēja cauri galvaspilsētai, vicinot karogus un skaļi paužot atbalstu Turcijas prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam. Šo notikumu laikā tika izdemolēts arī viens kurdu restorāns.

"Mēs esam saņēmuši informāciju, ka Erdoganu atbalstošie protesti (..) tikuši pasūtīti tieši no Turcijas. Tas, protams, ir nepieļaujami, un mēs vēlamies protestēt pret to," paziņoja Kurcs.

Ministrs arī pauda, ka Eiropas Savienībai (ES) ir jāizdara finansiāls un morāls spiediens uz Ankaru.

Jau vēstīts, ka Erdgoans trešdienas vakarā valstī izsludināja ārkārtas stāvokli uz trim mēnešiem, solot notvert "teroristu" grupējumu, kas esot organizējis pagājušonedēļ notikušo militārā apvērsuma mēģinājumu.

Erdogans ir apsūdzējis neveiksmīgā apvērsuma organizēšanā ASV dzīvojošo islāma garīdznieku Fetullu Gilenu un viņa piekritējus. Pēc šī puča mēģinājuma Turcijā ir aizturēti, atstādināti vai atlaisti no darba vairāk nekā 50 tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!