Foto: PantherMedia/Scanpix
Tiesa Vīnē trešdien piesprieda mūža ieslodzījumu Oto Kaltenbrunneram, kurš notiesāts par līdzdalību čečenu disidenta Umara Israilova slepkavībā, un piesprieda ilgus cietumsodus vēl diviem šīs Vīnē izdarītās slepkavības līdzdalībniekiem.

42 gadus vecajam Kaltenbrunneram ir piespriests mūža ieslodzījums, 37 gadus vecajam Suleimanam Dadajevam - 19 gadu un divu mēnešu cietumsods, un Turpalam Ali Ješerkajevam - 16 gadu cietumsods.

Kaltenbrunners un Dadajevs ir notiesāti par līdzdalību slepkavībā, mēģinājumu nodot privātpersonu kādai ārvalstij un biedrošanos ar noziedzniekiem. Ješerkajevs ir atzīts par vainīgu tikai pirmajās divās no šīm apsūdzībām.

Kaltebrunnera advokāts paziņoja, ka klients pārsūdzēs spriedumu. Dadajeva un Ješerkajeva advokāti ir lūguši laiku, lai apsvērtu, vai pārsūdzēt spriedumu.

Apsūdzības puse, kas bija pieprasījusi mūža ieslodzījumu visiem trim apsūdzētajiem, pārsūdzēs spriedumu par Dadajevam un Ješerkajevam piespriestiem maigākiem sodiem.

Notiesātajiem arī jāsamaksā kompensācija Israilova tuviniekiem. Israilova tēvs, sieva un četri bērni katrs saņems kompensāciju 25 tūkstošu eiro (17,6 tūkstošu latu) apmērā.

27 gadus vecais Israilovs tika nošauts 2009.gada 13.janvārī Vīnes centrā uz ielas. Leča Bogatirovs, kurš tiek uzskatīts par slepkavības izpildītāju, vēl nav notverts.

Bijušais Čečenijas prezidenta Ramzana Kadirova miesassargs Israilovs bija lūdzis politisko patvērumu Austrijā pēc tam, kad viņš iesniedza prasību pret Krieviju Eiropas Cilvēktiesību tiesā un tajā apsūdzēja Kadirovu sistemātiskā oponentu spīdzināšanā.

Austrijas policijas ziņojumā pērn konstatēts, ka Kadirovs bija licis nolaupīt Israilovu un Israilovs ticis nošauts, kad mēģināja aizbēgt no nolaupītājiem. Arī Austrijas prokurori uzskata, ka Kadirovs licis nolaupīt Israilovu, bet viņa pretošanās gadījumā - nogalināt.

Krievija nav reaģējusi uz Austrijas tiesas pieprasījumu, kurā lūgta Krievijas tiesiskā palīdzība Kadirova nopratināšanai.

Kad novembrī sākās Israilova slepkavības prāva, prokurori tomēr piekrita, ka nav pietiekamu pierādījumu par Kadirova līdzdalību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!