Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Austrija otrdien paziņoja, ka risina sarunas ar Krieviju par viena miljona Covid-19 vakcīnas "Sputnik V" devu iegādi.

Kaut arī Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) vēl tikai izvērtē Krievijas vakcīnu, Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts Ungārija jau sākusi iedzīvotāju vakcināciju ar "Sputnik V", kas apstiprināta 57 valstīs.

Kā otrdien pavēstīja Austrijas kanclera Sebastiāna Kurca birojs, 26. februārī sāktas sarunas par 300 000 devu piegādi aprīlī, 500 000 maijā un 200 000 jūnija sākumā.

Tiesa gan, vienošanās vēl nav noslēgta, norādīja kanclera birojs.

Kurcs bija viens no pieciem ES valstu līderiem, kas šomēnes mudināja Briseli strādāt pie "korekcijas mehānisma", lai labotu netaisnības Covid-19 vakcīnu sadalē blokā.

"Ja Austrija saņems papildu vienu miljonu vakcīnas devu, mēs normālā situācijā spēsim atgriezties ātrāk un glābt daudzas dzīvības, kā arī darba vietas," sacīja Kurcs.

"Kad runa ir vakcīnām, nevajadzētu būt nekādiem ģeopolitiskiem acu aizsegiem. Nozīmei jābūt vienīgi tam, vai vakcīna ir efektīva un droša, nevis tam, no kurienes tā ir," skaidroja kanclers.

EZA šomēnes uzsāka "Sputnik V" paātrinātas vērtēšanas procedūru, sperot svarīgu soli, lai ES eventuāli tiktu apstiprināta pirmā vakcīna, kas nav ražota rietumvalstīs.

Ungārija jau ir apstiprinājusi "Sputnik V" un sākusi vakcīnas izmantošanu. Čehija un Slovākija arī pasūtījušas "Sputnik V" devas un norāda, ka uz ES apstiprinājumu negaidīs.

Šveices un Itālijas farmācijas uzņēmums šomēnes pavēstīja, ka jūlijā tiks sākta "Sputnik V" ražošana rūpnīcā Itālijā.

"Sputnik V" izstrādājis Krievijas Gamalejas nacionālais epidemioloģijas un mikrobioloģijas centrs Maskavā.

Sākotnēji šī vakcīna ārvalstīs tika uztverta ar skepsi, jo Krievija to apstiprināja, pirms bija pabeigti plaši klīniskie pētījumi.

Taču medicīnas žurnālā "The Lancet" februārī publicēts pētījums liecina, ka Krievijā izstrādātās vakcīnas efektivitāte ir 91,6%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!