Foto: EPA/Scanpix/LETA

Cenšoties uzlabot valstu savstarpējās attiecības, Austrija uzaicinājusi vizītē Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko, piektdien paziņojis Austrijas kanclers Sebastians Kurcs.

Lukašenko, kurš iepriekš bija pakļauts Eiropas Savienības (ES) sankcijām, pēdējo reizi apmeklēja Austriju 2002. gadā.

2016. gadā ES, konstatējot cilvēktiesību situācijas uzlabošanos Baltkrievijā, atcēla lielu daļu Baltkrievijai piemēroto sankciju, tostarp pret Lukašenko vērstos pasākumus.

Tomēr ES paturēja spēkā sankcijas pret vairākām personām, kas iesaistītas cilvēku pazušanā, un atstāja spēkā arī ieroču embargo, ko pagājušajā mēnesī pagarināja.

Lukašenko regulāri apmeklē Krieviju, taču tiek ziņots, ka viņš pēdējos gados noraidījis vairākus uzaicinājumus apmeklēt ES valstis.

Kurcs, tiekoties ar Lukašenko Minskā, pauda gandarījumu par potenciālo prezidenta vizīti Austrijā nākamā pusgada laikā, un pauda pārliecību, ka abas valstis spēs soli pa solim padziļināt savstarpējās attiecības.

64 gadu vecais Lukašneko atrodas pie varas Baltkrievijā kopš 1994. gada, visu laiku saglabājot tuvas attiecības ar Maskavu.

Kopš Krievija 2014. gadā ar militāru spēku okupēja un anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, Austrija ir viena no retajām ES valstīm, kas uztur draudzīgas attiecības ar Maskavu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pagājušā gada augustā apmeklēja Austrijas ārlietu ministres Kārinas Kneislas kāzas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!