Austrijas galēji labējā Brīvības partija trešdien atteicās piekrist tam, ka par valdības pārstāvi Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās jautājumos paliktu bijušais konservatīvo līderis Erhards Buzeks, un ar šo atteikumu izraisīja krīzes draudus valdošajā koalīcijā.
Šīs ir pirmās nopietnās domstarpības starp Brīvības partiju un konservatīvo Tautas partiju, kopš tās februāra sākumā izveidoja valdību.

Buzeks jūlijā kritizēja bijušā Brīvības partijas līdera Jērga Haidera naidīgo attieksmi pret dažām ES kandidātvalstīm, un kopš šīs kritikas Brīvības partija ir aicinājusi Buzeku atkāpties, bet kanclers Volfgangs Šīsels otrdien kategoriski noraidīja šos aicinājumus.

"Es uzskatu, ka mēs esam paskaidrojuši - un koalīcijas partnere [Tautas partija] to zina - ka šajā jomā mums trūkst pārliecības un ir jārod cits risinājums," trešdien valsts radio paziņoja vicekanclere Zuzanna Rīsa - Pasere pēc Brīvības partijas sanāksmes. Rīsa - Pasere valdībā pārstāv Brīvības partiju.

Buzeks martā tika iecelts šajā amatā, lai pārliecinātu ES par Austrijas valdības eiropeisko politiku. Brīvības partija tiek uzskatīta par ksenofobisku un antieiropeisku, un pārējās ES valstis ir protestējušas pret tās iekļaušanu Austrijas valdībā, nosakot sankcijas pret Vīni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!