Foto: AFP/Scanpix

Austrijas galēji labējā Brīvības partija (FPÖ) oficiāli apstrīdējusi prezidenta vēlēšanu rezultātus, kas liecina, ka tās kandidāts zaudēja vēlēšanās, kurās ar nelielu pārsvaru uzvarēja bijušais "zaļo" līderis Aleksandrs van der Bellens, trešdien apstiprināja Austrijas Konstitucionālās tiesas preses pārstāvis Kristians Neuvirts.

Viņš sacīja, ka Brīvības partija apgalvo, ka 22.maijā notikušajās vēlēšanās bijuši vairāki pārkāpumi, jo īpaši neklātienē balsojušo vēlētāju balsu skaitīšanā.

Iepriekš publicētie vēlēšanu rezultāti liecina, ka Brīvības partijas kandidātu Norbertu Hoferu Bellens pārspējis vien ar 31 026 balsu jeb 0,6 procentpunktu pārsvaru. Par viņu balsojuši 50,3 % austriešu, kamēr Hoferu atbalstījuši 49,7 %.

Vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanas rezultātā var notikt vismaz daļēja balsu pārskaitīšana, ja tiesa atzīs Brīvības partijas sūdzību par pamatotu. Iespēju apstrīdēt vēlēšanu rezultātus partija minēja jau uzreiz pēc vēlēšanām.

Partijas līderis Heinss Kristians Štrahe tolaik teica, ka partija ir saņēmusi būtisku "dažādu informāciju" par iespējamiem pārkāpumiem.

Austrijas prezidenta vēlēšanu rezultātus ar satraukumu gaidīja arī daudzu citu Eiropas valstu līderi, bažījoties, ka Austrija varētu kļūt par pirmo Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti, kurā par valsts galvu kļūst galēji labējo kandidāts.

Taču priekšvēlēšanu kampaņa ir polarizējusi Austrijas sabiedrību, un Bellens, kurš politiskajā spektrā atrodas stipri tālu pa kreisi no centra, nebūt nav piemērotākā persona, kas varētu veicināt šīs plaisas mazināšanu.

Viņa uzvaru acīmredzami nodrošināja daudzu austriešu pārliecība, ka Bellens "ir mazākais ļaunums" no abiem kandidātiem, taču faktiski puse austriešu, neskatoties uz elites, tostarp daudzu intelektuāļu, spiedienu, ir bijuši citādās domās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!