Foto: Imago/Scanpix/LETA

Austrijas iekšlietu ministrs Karls Nēhammers pirmdien nodevis kanclera amata zvērestu, stājoties Aleksandra Šallenerga vietā, kas par atkāpšanos pavēstīja pēc diviem valdības vadītāja amatā pavadītiem mēnešiem.

Austrijas prezidents Aleksandrs van der Bellens pieņēma Nēhammera zvērestu Vīnes Hofburgas pilī īsi pēc plkst.13 (plkst.14 pēc Latvijas laika).

Šallenbergs negaidīti paziņoja par nolūku atkāpties no Austrijas kanclera amata pagājušajā ceturtdienā, kad viņa priekštecis kanclera amatā un tuvs sabiedrotais Sebastiāns Kurcs pavēstīja par aiziešana no konservatīvās Tautas partijas (OeVP) līdera amata un politikas kopumā.

OeVP piektdien nominēja 49 gadus veco Nēhammeru partijas līdera matam, kas nodrošināja viņam iespēju kļūt par Austrijas kancleru.

Kā ziņots, Kurcs 9.oktobrī atkāpās no amata saistībā ar kādas korupcijas lietas izmeklēšanu. Amatu atstāja arī finanšu ministrs Gernots Blimels, kas pārstāv OeVP.

Nēhammera pirmais uzdevums bija veikt pārkārtojumus valdībā, ieceļot Šallenergu atpakaļ ārlietu ministru amatā un izraugoties jaunu finanšu ministru, iekšlietu ministru un izglītības ministru.

Jaunie kabineta locekļi amata zvērestus nodeva reizē ar Nēhammeru.

OeVP cer, ka tās koalīcijas valdība ar zaļajiem tagad spēs virzīties uz priekšu un atstāt aiz muguras skandālu, kas saistīts ar Kurcu.

Kā apgalvo Ekonomikas un korupcijas prokuratūra (WKSTA), ir pazīmes, kas liecina, ka kopš 2016.gada aprīļa Austrijas Finanšu ministrijas līdzekļi izmantoti, lai publicētu "politiski motivētas, [un] reizēm sagrozītas aptaujas," ko toreizējā ārlietu ministra Kurca interesēs veicis kāds sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums. Kurcs noliedzis jebkādu savu vainu un paudis cerību, ka viņam būs iespēja savu nevainību pierādīt tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!