Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) un Āfrikas valstu samits par migrācijas jautājumiem varētu notikt kaut kad laikā no oktobra līdz decembrim, sestdien sabiedriskajam telekanālam ORF sacījis Austrijas kanclers Sebastians Kurcs, kura valsts no 1. jūlija pārņems ES prezidentūru.

Pēc viņa teiktā, ir svarīgi, lai pirms tam ES dalībvalstis liktu lietā savus divpusējos kontaktus ar Āfrikas valstīm. Šai sakarā Kurcs īpaši pieminējis Itāliju un Lībiju, kā arī Spāniju un Maroku.

Kā ziņots, ka ES dalībvalstis naktī uz piektdienu panāca vienošanos, kas paredz izveidot "kontrolētus" nelegālo imigrantu vētīšanas centrus, kurus uz brīvprātības pamata ES dalībvalstis izvietos savā teritorijā, bet vienlaikus iecerēts veidot arī imigrantu uzņemšanas centrus ārpus ES teritorijas, piemēram, Ziemeļāfrikā.

Saskaņā ar šo plānu tajos tiktu uzņemti tie migranti, kas izglābti, mēģinot šķērsot Vidusjūru, un viņu statusu izvērtētu ANO Bēgļu aģentūra (UNHCR). Tiem, kuru pieprasījumi par patvēruma piešķiršanu tiktu noraidīti, palīdzētu Starptautiskā Migrācijas organizācija (IOM).

Abas organizācijas atzinīgi izteikušās par ES līderu spēju izstrādāt kopīgu plānu, kas paredz arī kopīgas atbildības uzņemšanos, tomēr paudušas viedokli, ka ES galveno vērību vajadzētu pievērt vētīšanas centru izveidei savā teritorijā, nevis Āfrikā.

Abas ANO struktūrvienības paudušas gatavību sadarboties ar nelegālo imigrantu izvietošanas centriem, ja tie atradīsies Eiropā, kā arī ja tiks garantētas patvēruma tiesības un nelegālie imigranti netiks sūtīti atpakaļ uz bīstamām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!