Foto: AP/Scanpix

Austrijas kanclers Sebastians Kurcs otrdien nostājies Berlīnes pusē, kritizējot Francijas prezidenta Emanuela Makrona Eiropas Savienības (ES) reformu idejas.

Kurcs noraidīja vairākus Makrona ierosinājumus, no kuriem dažus nodēvēja par utopiskiem, bet citus par bīstamiem.

Makrons pagājušajā nedēļā aicināja uz "Eiropas renesansi" un mudināja ES izveidot vairākas jaunas aģentūras, kas palīdzētu ES aizsargāt vidi, novērst kiberuzbrukumus vēlēšanām un aizsargāt bloka ārējās robežas. Francijas prezidents arī aicināja līdzsvarot minimālo algu un sociālos pabalstus ES teritorijā.

Vācijas kancleres Angelas Merkeles pārstāvētie kristīgie demokrāti (CDU) Makrona idejas uzņēma vēsi.

Kurcs paziņoja, ka Austrija vairākus priekšlikumus noraida, un piebilda, ka viņš ir apmierināts ar CDU nostāju, jo tā lielā mērā pārklājas ar Austrijas nostāju.

"Es uzskatu, ka daudzi no ierosinājumiem ir utopiski," intervijā Vācijas radiostacijai "Deutschlandfunk" sacīja Kurcs, domājot Makrona ierosinājumus par minimālo algu un sociālajiem pabalstiem.

CDU līdere Annegrēta Krampa-Karenbauere nedēļas nogalē publiskotā rakstā pauda atbalstu pasākumiem, kas sekmētu Eiropas vienotību, tostarp drošības jomā, bet distancējās no vairākiem ambiciozākajiem Makrona ierosinājumiem.

Vācijas un Francijas līderu nostāju sadursme notikusi neilgi pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kurās CDU un Kurca vadītā centriski labējā Tautas partija (OeVP) ietilpst vienā centriski labējā politiskajā blokā, bet Makrona dibinātā partija "Uz priekšu, republika!" (LREM) sadarbojas ar liberālajām partijām.

Kurcs norādīja, ka Makrona plāni par ES minimālo algu uz papīra izklausās labi, bet realitātē tas ir pilnīgi neiespējami, ņemot vērā dzīves dārdzības un dzīves līmeņa atšķirības ES dalībvalstīs.

"Vai jūs domājat, ka Vācijas autoražotāji atvērtu rūpnīcas Ungārijā vai Polijā, ja algas tur būtu tādas pašas kā Vācijā?" jautāja Kurcs.

Viņš arī noraidīja ideju par parāda apvienošanu Eiropas līmenī, raksturojot to kā "tiešām bīstamu" ideju, kas tikai pamudinātu citas valstis aizņemties vēl vairāk.

"Tas tiešām nav virziens, kurā mums vajadzētu doties," uzsvēra Austrijas kanclers.

Piedalies vadošo Eiropas mediju organizētajā projektā "Eiropa runā"! Eiropas lielo informācijas burbuļu saplēšana, kurā iespējams piedalīties arī ikvienam Latvijas iedzīvotājam! Sīkāk par projektu.

Aizpildi anketu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!