Sabiedrībai jābūt īpaši piesardzīgai pret antisemītisma draudiem, kas kļūst aizvien jūtamāki, trešdien, starptautiskajā holokausta atceres dienā, aicināja Austrijas ārlietu ministrs Mihaels Špindelegers.

"Antisemītisms nav pagātnes fenomens. Tieši pretēji, antisemītisms un rasisms šodien sastopami aizvien biežāk," uzsvēra ministrs. "Šādā situācijā arī šeit, Austrijā, nevajadzētu un nedrīkstētu izrādīt pret to iecietību un saudzību."

"Aušvica ir nemitīgs atgādinājums, ka mums stingri un nelokāmi jāvēršas pret ideoloģijām, kas atšķirīgas izcelsmes, reliģijas, nacionalitātes vai politisku pārliecību dēļ sabradā cilvēka cieņu," uzsvēra Špindelegers.

Austrija, kas ilgu laiku sevi uzskatīja par nacistu upuri, nereti saņēmusi kritiku par tās lomu holokaustā un kavēšanos izmaksāt kompensācijas ebreju upuriem.

"No mūsu morālās atbildības par pagātni mēs varam smelties spēku tādas nākotnes radīšanai, kurā pastāvētu viedokļu, pārliecību un reliģiju daudzveidība," aicināja ministrs. "Mūsu pienākums veicināt izpratni par lielāko genocīdu vēsturē un audzināt nākamās paaudzes, lai tās cienītu un ievērotu cilvēktiesības."

Trešdien Aušvicas-Birkenavas nāves nometnes memoriālā notika piemiņas pasākumi par godu tās atbrīvošanas 65.gadadienai.

27.janvāris ir arī starptautiskā holokausta atceres diena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!