Foto: Reuters/Scanpix

Austrijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā svētdien vadībā izvirzījies galēji labējās Brīvības partijas (FPOe) kandidāts, pašreizējais parlamenta vicespīkers Norberts Hofers, kurš saskaņā ar sākotnējām prognozēm ieguvis 36,7 % balsu - daudz vairāk, nekā ļāva prognozēt priekšvēlēšanu aptaujas.

Līdz ar to viņš tālu apsteidzis savus tuvākos sāncenšus - Zaļo partijas kandidātu Aleksandru van der Bellenu un bijušo Augstākās tiesas priekšsēdētāju Irmgardi Grisu, kas vēlēšanās startējusi kā neatkarīgā kandidāte, - viņi saskaņā ar pašreizējiem datiem ieguvuši attiecīgi 19,7 % un 18,8 % balsu.

Divi kandidāti, kas pārstāv pašreizējās valdošās koalīcijas partijas, - sociāldemokrāts Rūdolfs Hundštorfers un konservatīvās Tautas partijas kandidāts Andreass Kols - ieguvuši tikai aptuveni pa 11 % balsu.

Abas centriskās partijas nemainīgi dominējušas Austrijas politikā septiņas pēdējās desmitgades, taču pēdējā laikā atbalsts tām sarucis, pieaugot sabiedrības pieaugošajai polarizācijai, pie kā novedusi imigrācijas krīze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!