Foto: EPA/LETA
Bijušais Horvātijas premjerministrs Ivo Sanaders ir atsaucis apelāciju pret Austrijas tiesas lēmumu viņu izdot Horvātijai, kur viņam draud tiesa par korupciju un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, pirmdien paziņoja tiesa Austrijas pilsētā Lincā.

"Viņš piekrita vienkāršotai izdošanas procedūrai," sacīja Sanadera advokāts Verners Zupans Austrijas ziņu aģentūrai APA.

Otrdien bija plānota tiesas sēde galīga lēmuma pieņemšanai par Sanadera izdošanu Horvātijai, bet pēc apelācijas atsaukšanas šī sēde tika atcelta, paziņoja Lincas tiesas preses sekretārs Ginters Vinzauers.
Zalcburgas federālās zemes tiesa 9.maijā nolēma apmierināt Horvātijas lūgumu izdot Sanaderu. Viņa advokāts Zupans šo tiesas lēmumu pārsūdzēja, kā argumentu minot to, ka klienta tiesas process Horvātijā nebūšot taisnīgs.

Pēc šīs apelācijas atsaukšanas 9.maijā pieņemtais spriedums tiek uzskatīts par galīgo, sacīja Vinzauers.

Kad 58 gadus vecais Sanaders tiks izdots, vēl nav zināms.
Sanaderu Austrijas policija aizturēja 10.decembrī, kad viņš ar automašīnu brauca pa šoseju Zalcburgas federālajā zemē. Tas notika dienu pēc tam, kad Horvātijas parlaments viņam atcēla tiesisko imunitāti. 11.decembrī Sanaderam tika noteikts drošības līdzeklis apcietinājums.
Horvātijas Nacionālais pretkorupcijas birojs ir sācis izmeklēšanu pret Sanaderu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Sanaders ir pirmais Horvātijas valdības vadītājs, pret kuru uzsākta izmeklēšana saistībā ar korupciju. Viņš bija premjers un valdošās konservatīvās partijas "Horvātijas Demokrātiskā savienība" (HDZ) vadītājs no 2003. līdz 2009.gadam, kad negaidīti atkāpās no premjera amata.

Sanaders pērn janvārī tika izslēgts no HDZ par premjerministres Jadrankas Kosoras kritizēšanu, bet saglabāja vietu parlamentā kā neatkarīgs deputāts. Sanaders ir noliedzis savu vainu likumpārkāpumos un apsūdzējis Kosoru kampaņas rīkošanā pret viņu.

Horvātijas plašsaziņas līdzekļi ir vairākkārt ziņojuši par Sanadera iespējamu korupciju, tostarp saistībā ar Austrijas banku "Hypo". Mediji vēstīja, ka pēc Sanadera rīkojumiem esot slēgti darījumi par fiktīviem pakalpojumiem un iegūtā nauda nonākusi privātpersonu kabatās vai tikusi izmantota par aizsegu HDZ finansēšanai.

Bijušajam Sanadera valdības aizsardzības ministram Berislavam Rončevičam 6.decembrī tika piespriests piecu gadu cietumsods par korupciju. Rončeviča notiesāšana bija kārtējais apliecinājums, ka Horvātija apņēmusies izpildīt Eiropas Savienības (ES) prasības apkarot korupciju politikā un valsts firmās, lai nākamgad varētu pabeigt ES iestāšanās sarunas.

Pēc Sanadera demisijas Horvātijā ir pastiprinājusies cīņa pret korupciju valsts administrācijā un valsts kompānijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!