Foto: stock.xchng
Austrijas tiesa pirmdien nolēma apmierinat Horvātijas lūgumu izdot bijušo Horvātijas premjerministru Ivo Sanaderu, kurš dzimtenē tiek apsūdzēts par korupciju.

Šādu lēmumu pieņēmusi Zalcburgas federālās zemes tiesa.

Sanaders lēmumu nekavējoties pārsūdzējis. Līdz apelācijas izskatīšanai viņš paliks apcietinājumā.

57 gadu veco Sanaderu Austrijas policija aizturēja pērn 10.decembrī, kad viņš automašīnā brauca pa šoseju Zalcburgas federālajā zemē. Tas notika dienu pēc tam, kad Horvātijas parlaments viņam atcēla tiesisko imunitāti. 11.decembrī Sanaderam tika noteikts drošības līdzeklis apcietinājums.

Horvātijas Nacionālais pretkorupcijas birojs ir sācis izmeklēšanu pret Sanaderu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Sanaders ir pirmais Horvātijas valdības vadītājs, pret kuru uzsākta izmeklēšana saistībā ar korupciju. Viņš bija premjerministrs un valdošās konservatīvās partijas "Horvātijas Demokrātiskā savienība" (HDZ) vadītājs no 2003. līdz 2009.gadam, kad negaidīti atkāpās no premjera amata.

Sanaders pērn janvārī tika izslēgts no HDZ par premjerministres Jadrankas Kosoras kritizēšanu, bet saglabāja vietu parlamentā kā neatkarīgs deputāts.

Horvātijas plašsaziņas līdzekļi ir vairākkārt ziņojuši par Sanadera iespējamu korupciju, tostarp saistībā ar Austrijas banku "Hypo". Mediji vēstīja, ka pēc Sanadera rīkojumiem esot slēgti darījumi par fiktīviem pakalpojumiem un iegūtā nauda nonākusi privātpersonu kabatās vai tikusi izmantota par aizsegu HDZ finansēšanai.

Bijušajam Sanadera valdības aizsardzības ministram Berislavam Rončevičam 6.decembrī tika piespriests piecu gadu cietumsods par korupciju. Rončeviča notiesāšana bija kārtējais apliecinājums, ka Horvātija apņēmusies izpildīt Eiropas Savienības (ES) prasības apkarot korupciju politikā un valsts firmās, lai nākamgad varētu pabeigt ES iestāšanās sarunas.

Pēc Sanadera demisijas Horvātijā ir pastiprinājusies cīņa pret korupciju valsts administrācijā un valsts kompānijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!