Foto: Reuters/Scanpix

Austrijas valdība piektdien iesniegusi parlamentā likumprojektu, kas paredz atsavināt māju, kurā savulaik dzimis Ādolfs Hitlers, lai tādējādi nepieļautu tās padarīšanu par neonacistu svētvietu.

Nams Braunavā pie Innas, kurā 1889. gadā piedzima vēlākais nacistiskās Vācijas vadonis, ilgāk nekā gadsimtu piederējis kādas vietējās sievietes ģimenei.

1972. gadā valdība šo namu noīrēja un iekārtoja tajā aprūpes centru personām ar īpašām vajadzībām, taču līgumu nācās lauzt pirms pieciem gadiem, jo īpašniece atteicās dot atļauju nama kapitālremontam.

9.aprīlī valdība paziņoja, ka namu, kas no 2011. gada stāv tukšs, atsavinās.

Namu nedrīkst arī nojaukt, jo tas atrodas pilsētas vēsturiskajā centrā un iekļauts vēsturiskā mantojuma objektu sarakstā.

"Iekšlietu ministrijas pārstāvji vairākus gadus cenšas īpašumu nopirkt, taču šie mēģinājumi bija neveiksmīgi (..). Tagad vienīgā iespēja ir nodot īpašuma tiesības Austrijas Republikai ekspropriācijas ceļā," piektdien norādīja ministrija.

Ministrijas izplatītajā paziņojumā uzsvērts, ka īpašniece, kas izvairās runāt ar medijiem, saņems atbilstošu kompensāciju.

Šis jautājums izsaucis karstas debates arī starp Braunavas iedzīvotājiem, kuru kopskaits sasniedz 17 000. Daži vēlas, lai Hitlera dzimtais nams pārtaptu patvēruma meklētāju mītnē, citi iesaka tajā ierīkot Austrijas atbrīvošanas muzeju, bet daļa uzskata, ka māja tomēr nojaucama.

Šobrīd pie nama sienas ir piemiņas plāksne, uz kuras lasāms: "Par mieru, brīvību un demokrātiju. Nekad vairs fašismu, brīdina miljoniem mirušo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!