Foto: EPA/Scanpix/LETA

Austrijas finanšu ministram Hartvigam Lēgeram otrdien uzdots veikt valdības vadību dažu tuvāko dienu laikā, līdz nebūs izveidots pārejas kabinets.

Dienu pēc tam, kad parlaments bija izteicis neuzticību konservatīvajam premjerministram Sebastiānam Kurcam, prezidents Aleksandrs van der Bellens iecēla Lēgeru valdības pagaidu vadītāja amatā, kā arī lika līdz pagaidu kanclera izraudzīšanai turpināt veikt amata pienākumus visiem līdzšinējiem kabineta locekļiem, atskaitot Kurcu.

Kurcs pirmdien neizturēja uzticības balsojumu parlamentā, un līdz ar to demisionēja viņa vadītā valdība. Balsojumā pret Kurcu apvienojās galēji labēja Brīvības partija (FPÖ) un opozīcijā esošā Sociāldemokrātiskā partija (SPÖ).

FPÖ vēl nesen atradās koalīcijā ar Kurca pārstāvēto labējo centrisko Tautas partiju (ÖVP), taču pagājušajā nedēļā sadarbība izjuka, izceļoties skandālam, kura dēļ atkāpās FPÖ ministri Austrijas valdībā un partijas līderis Heincs Kristiāns Štrahe atkāpās no vicekanclera amata.

Austrijā tikai izsludinātas pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, un Kurcs izveidoja pagaidu valdību bez FPÖ ministriem. Lai gan Kurcam bija jāatstāj premjera krēsls, viņa izredzes parlamenta vēlēšanās izskatās labas.

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās ÖVP svētdien izcīnīja pārliecinošu uzvaru, iegūstot 34,9% balsu un septiņas vietas EP. Otrajā vietā palika SPÖ ar 23,4% un piecām vietām EP, bet FPÖ - trešajā vietā ar 17,2% un trim mandātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!