Foto: EPA/Scanpix/LETA

Sestdien Austrijas vicekanclers Heincs Kristiāns Štrahe paziņojis par savu demisiju, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Savā paziņojumā viņš sacīja, ka dodas prom, lai izvairītos no turpmāka kaitējuma valdībai, un apgalvoja, ka viņš esot bijis "mērķtiecīga politiska uzbrukuma upuris".

Šarca vietu turpmāk ieņems Austrijas transporta ministrs Norberts Hofers.

Jau vēstīts, ka piektdien vācu žurnāls "Der Spiegel" un laikraksts "Sueddeutsche Zeitung" publiskoja slepeni uzņemtu videoierakstu, kurā redzams, kā neilgi pirms 2017. gada Austrijas parlamenta vēlēšanām Štahe tiekas ar kādu sievieti, kura uzdodas par Krievijas oligarha radinieci.

Sarunā, kurā piedalās arī Štrahes partijas biedrs un FPOe parlamenta frakcijas vadītājs Johans Gudēnuss un kas notikusi kādā villā Spānijai piederošajā Ibisas salā, politiķis piedāvā krievietei investēt Austrijā un iegūt kontroli pār visvairāk lasīto austriešu tabloīdu "Krone Zeitung".

Štrahe norādījis, ka jaunie īpašnieki varētu izdarīt izmaiņas laikraksta redakcijas sastāvā, lai sniegtu FPOe atbalstu priekšvēlēšanu kampaņā. Apmaiņā pret to sievietei tiktu nodrošināta piekļuve publiskajiem iepirkumiem.

Sarunas gaitā Štrahe arī izteicies, ka vajadzētu daļēji privatizēt Austrijas sabiedrisko raidorganizāciju ORF, un paudis vēlmi pārveidot Austrijas mediju vidi, lai situācija tajā vairāk līdzinātos kaimiņos esošajai Ungārijai.

Štrahe sarunā arī ļāvis noprast, ka daži "ļoti bagāti" cilvēki caur kādu labdarības organizāciju viņa partijas kampaņai ziedojuši no 500 000 līdz pat diviem miljoniem eiro un ka šie ziedojumi nav reģistrēti Austrijas publisko tēriņu uzraudzības institūcijā (Rechnungshof - RH).

Starp šādiem ziedotājiem Štrahe nosaucis ieroču ražotāju Gastonu Gloku, miljardieri Heidi Gesu-Hortenu un austriešu azartspēļu uzņēmumu "Novomatic", tomēr visi minētie nolieguši jebkādus šādus ziedojumus.

Abi vācu izdevumi apgalvo, ka tiem nav zināms, kas organizējis šo tikšanos ar viltus krievu oligarha radinieci un kurš izdarījis sarunas slepeno videoierakstu.

Opozīcijā esošie sociāldemokrāti (SPOe) pieprasījuši Štrahes un Gudēnusa atkāpšanos, norādot, ka notikušais esot "lielākais skandāls" Austrijas pēckara vēsturē. Savukārt liberālā partija NEOS paziņojusi, ka šādā situācijā ir neizbēgams pirmstermiņa vēlēšanas.

Arī austriešu komentētāji gandrīz vienprātīgi atzīst, ka Štrahes un Gudēnusa politiskajai karjerai faktiski pielikts punkts. Īpaši asi uz notikuši reaģējis "Krone Zeitung", kura sestdienas numura ievadlapu rotā milzu burtiem veidots virsraksts: "Ar FPOe ir cauri!" Savukārt "Die Prese" atzīst, ka koalīcija ir uz sabrukuma robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!