Uz Eiropu no Kolorādo štata Fortkārsonas bāzes, ASV, sākusies 3. bruņutehnikas brigādes kaujas vienības pārdislokācija 4400 karavīru sastāvā. Ar smago tehniku bruņotās vienības pārvietošana rotācijas kārtībā uz Austrumeiropu ir daļa no NATO operācijas "Atlantic Resolve", ziņo "Radio Poland".

Jau ziņots, ka, atbildot Krievijas agresijai reģionā, alianses samitā Varšavā tika nolemts katrā no NATO austrumu dalībvalstīm izvietot aptuveni 1000 karavīru lielus spēkus, par kuru veidošanu atbild Vācija, Kanāda, ASV un Lielbritānija. Savukārt ASV "Atlantic Resolve" ietvaros papildus lēma Austrumeiropā un Centrāleiropā izvietot bruņutehnikas brigādes kaujas vienību, raksta ASV militārpersonām veltītais portāls "Military".

Tiek ziņots, ka jau piektdien Vācijas ostā ieradīsies brigādes bruņutehnika, tostarp tanki "M1 Abrams" un bruņumašīnas "M2 Bradley" un pašgājējhaubices "M109 Paladin". Savukārt divu nedēļu ilgā operācijā, kura sākusies jau šonedēļ, Eiropā ierodas paši karavīri.

ASV kaujas vienība karavīri piedalīsies mācībās dažādās Austrumeiropas vietās, no kurām lielais vairums notiks Polijā, kur atradīsies to galvenā bāze. Bruņotās brigādes karavīri ar bruņutehniku kopumā tiks dislocēti septiņās valstīs - Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Rumānijā, Bulgārijā un Ungārijā.

Spēki caur Vāciju ieradīsies Polijā, bet tad no tās dosies uz pārējām valstīm. Viens ar tankiem "M1 Abrams" bruņots bataljons bāzēsies Latvijā un Igaunijā, otrs līdzīgs Vācijā. Savukārt Rumānijā un Bulgārijā bāzēsies ar "M2 Bradley" bruņotā mehanizētā kājnieku vienība, bet Polijā līdzās brigādes daļas vadības štābam tiks izvietota arī bruņotā kājnieku vienība un ar "M109 Paladin" bruņots lauka artilērijas bataljons, raksta portāls "Stars and Stripes".

Sākotnējie plāni paredzēja, ka kaujas vienība Eiropā ieradīsies vien sākot ar janvāra beigām, bet tie mainīti, baidoties, ka, Donaldam Trampam stājoties amatā, šīs ieceres varētu tikt apstādinātas, norāda Polijas medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!