Foto: AP/Scanpix/LETA
Vairākas Austrumeiropas valstis ceturtdien noraidījušas Eiropas Komisijas (EK) imigrācijas politikas izmaiņu plānu, jo tas nav pietiekami stingrs.

Dienu iepriekš atklātībai nodotais EK plāns paredz pastiprināt robežkontroli un optimizēt atraidīto patvēruma meklētāju izraidīšanu. Taču Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns uzstājis, ka patvēruma meklētāju šķirošana veicama nometnēs, kas atrodas ārpus Eiropas Savienības (ES).

"Izrāviena nav. Ir daudz pārmaiņu, taču tās vēl nav izrāviens," žurnālistiem Briselē norādīja Orbāns pēc tikšanās ar EK prezidenti Urzulu fon der Leienu, kurā piedalījās arī Polijas un Čehijas valdību vadītāji.

"Izrāviens būtu koncentrācijas punkti ārpusē, lai neviens nevarētu spert kāju uz Eiropas Savienības zemes bez atļaujas," uzsvēra Ungārijas premjers. Viņš piebilda, ka EK priekšlikuma tonis viņam patīk labāk nekā iepriekšējos Briseles piedāvājumos, taču "pamatpieeja nav mainījusies". "Viņi vēlas vadīt migrāciju, nevis apturēt migrantus," uzsvēra Orbāns. "Ungārijas pozīcija ir - apturiet migrantus! Tās ir divas atšķirīgas lietas."

Atšķirībā no iepriekšējiem Briseles plāniem mainīt līdzšinējo imigrācijas sistēmu, kas paredzēja obligātu patvēruma meklētāju pārdales kvotu ieviešanu, Leiena piedāvā tām valstīm, kas nevēlas uzņemt imigrantus, uzņemties rūpes par atraidīto patvēruma meklētāju repatriēšanu. Taču Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs šo ideju noraidījis kā "fundamentālu bezjēdzību". "No pirmā acu uzmetiena šķiet, ka Eiropas Komisija joprojām nav sapratusi, ka nelegālās imigrācijas apturēšanai mums nelegālie imigranti jāaptur tad, kad tie ierodas uz Eiropas zemes," norādīja Babišs.

Arī viņa poļu kolēģis Mateušs Moraveckis uzsvēra, ka Višegrādas grupa, kurā bez Ungārijas, Čehijas un Polijas pārstāvēta arī Slovākija, neatkāpsies no prasības īstenot "visstingrāko un efektīvāko robežkontroles politiku". "Mēs vēlamies problēmas novērst saknē," nevis ņemties ar pretrunīgajiem priekšlikumiem par imigrācijas politiku, kas tika izteikti 2016, 2017 un 2018.gadā, piebilda Moraveckis.

Tikmēr Leiena pēc tikšanas ar Austrumeiropas līderiem tviterī paziņojusi, ka notikusi "auglīga diskusija", kuras dalībnieki "vienojušies par ciešu sadarbību". Tajā pašā laikā EK plāns neapmierina arī imigrantu tiesību aizstāvjus, kas nosodījuši Briseli par piekāpību "ksenofobijai un populismam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!