Foto: Reuters/Scanpix

Aizvadītajā diennaktī pretterorisma operācijas zonā Austrumukrainā karadarībā gājis bojā viens Ukrainas armijas karavīrs un septiņi tikuši ievainoti, pavēstīja prezidenta pārstāvis pretterorisma operācijas jautājumos Oleksandrs Motuzjaniks.

Savukārt pokrievisko kaujinieku artilērijas ugunij trāpot apdzīvotām vietām, nogalināti četri civiliedzīvotāji un vēl četri ievainoti. Viens no ievainotajiem ir 2006. gadā dzimusi meitenīte, pavēstīja Ukrainas iekšlietu ministrijas Doņeckas reģiona preses dienests.

Kaujinieki atklājuši uguni uz Avdejevku, Marjinku, Krasnogovorku un citām apdzīvotām vietām Doņeckas apkārtnē. Cietušo skaits joprojām tiek precizēts, vēsta Iekšlietu ministrijas pārstāvji.

Tikmēr prokrievisko kaujinieku pārstāvji pavēstījuši, ka artilērijas uguns trāpījusi slimnīcai Doņeckā, kurā gājis bojā viens cilvēks un ievainota kāda ārste. Teroristi ziņo, ka vēl viens civiliedzīvotājs gājis bojā viņu kontrolētajās teritorijās Doņeckas nomalē.

"Situācija Doņeckas apkārtnē ir ievērojami pasliktinājusies un kaujas pie Peskiem un Avdejevkas norit gandrīz 24 stundas diennaktī," atzina Motuzjaniks.

Abas puses apsūdz viena otru smago ieroču izmantošanā, kuri saskaņā ar Minskas vienošanos jau sen bija jāatvelk no frontes.

Ukrainas puse vēsta, ka prokrievisko kaujinieku uzbrukumu naktī uz 19.jūliju izdevies apturēt vien piedraudot vērsties pie Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) un vest atpakaļ uz fronti atvilktos smagos ieročus.

Teroristi Ukrainas pusei piedraudējuši "nolīdzināt ar zemi" Avdejevku, ja netiks pārtraukta uguns uz viņu pozīcijām.

Savukārt EDSO svētdien vēstīja, ka prokrieviskie kaujinieki paziņojuši, ka atvilks smagos ieročus no frontes, nosaucot to par "savu miera iniciatīvu".

Vēlāk EDSO apliecināja, ka situācija Donbasā saasinājusies un aizvadītajā naktī atjaunojušās sadursmes starp prokrieviskajiem kaujiniekiem un Ukrainas armiju.

"Mēs varam apliecināt, ka vakar vakarā un naktī tika novērota nopietna situācijas destabilizācija. Uguns tika raidīta no Doņeckas rietumu virzienā uz Ukrainas spēku pozīcijām. Atbildes uguns tika dota Doņeckas virzienā," sacīja EDSO misijas vadītāja vietnieks Aleksandrs Hugs.

Viņš arī apliecināja, ka kaujas netika pārtrauktas līdz brīdim, kad EDSO sāka jautājumu apspriest ar pušu pārstāvjiem Kijevā, Doņeckā un Vīnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!