Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukrainas austrumos Doņeckas apgabala Ilovaiskā sagūstīts Eiropas Savienības (ES) pilsonis - serbu izcelsmes slovāks Miroslavs Rohačs, kurš karojis prokremlisko teroristu rindās, otrdien pavēstīja Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Geraščenko.

Rohačam ir Slovākijas pilsonība, bet viņš dzimis Banska Bistricā, Bosnijā.

"Pie viņa atrasta Slovākijas pilsoņa pase ar atzīmi par Ukrainas robežas šķērsošanu 2014.gada 3.jūlijā [Kijevas] lidostā "Žuļani". Viņš bija teroristu mīnmetējnieks. Sacīja, ka Ukrainā ieradies nevis kā algotnis, bet gan pārliecības pēc. Šo versiju pārbauda izmeklēšana," sociālajā tīklā "Facebook" ierakstījis Geraščenko.

Šī ir pirmā reize, kad dokumentāli pierādīta teroristu pusē karojoša ES pilsoņa saņemšana gūstā. Sodu aizturētajam noteiks tiesa, piebilda ministra padomnieks.

"Serbu izcelsmes Slovākijas pilsonis sacīja, ka Ilovaiskā teroristu pusē karojuši arī citi serbi, bet viņam nav zināms, vai viņi palikuši dzīvi nakts uzbrukumā," norādīja Geraščenko.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

5.jūlijā separātistu bandas tika padzītas no diviem nozīmīgiem Donbasa centriem - Slovjanskas un Kramatorskas. Kaujinieki tagad savus spēkus koncentrē Doņeckā un Luhanskā.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!