Prāvā pret bijušo esesieti, kas izpelnījies palamu "Aušvicas grāmatvedis", viena no holokaustā izdzīvojušajām lieciniecēm trešdien paziņoja, ka piedot nacistiem uz par izlīguma zīmi sniedza apsūdzētajam Oskaram Grēningam roku.

"Esmu vienīgā lieciniece, kas piedevusi nacistiem," sacīja šobrīd 81 gadu vecā Eva Kora, kas ar savu tobrīd desmit gadus veco dvīņumāsu Miriamu izdzīvoja Aušvicas ārsta Jozefa Mengeles veiktajos šausminošajos medicīniskajos eksperimentos. Visi pārējie viņas ģimenes locekļi šajā koncentrācijas nometnē gāja bojā.

"Mana piedošana nemudina vainīgos palaist brīvībā," prāvas otrajā dienā vienlaikus uzsvēra Kora.

Tomēr viņa vērsās pie šobrīd 93 gadus vecā Grēninga sakot: "Ceru, ka Jūs un es, kā bijušie pretinieki, varam runāt kā cilvēki." Viņa paskaidroja, ka roku apsūdzētajam sniegusi, lai "sevi dziedētu un sevi atbrīvotu".

Kā ziņots, prāvas pirmajā dienā Grēnings, kurš apsūdzēts līdzdalībā 300 000 slepkavību, otrdien atzina savu "morālo vainu" un lūdza "piedošanu".

Tomēr apsūdzētais, kas koncentrācijas nometnē šķiroja un uzskaitīja nacistu upuriem atņemtos naudas līdzekļus, kā arī pildīja tā dēvēto rampas dienestu, apsargājot uz nometni iznīcināšanai atvestajiem atņemto bagāžu, uzstāj, ka nav tieši piedalījies ieslodzīto slepkavošanā, un noliedz, ka būtu piedalījies arī atvesto ebreju "selekcijā", lemjot, vai tie nosūtāmi darbos vai arī tūlīt iznīcināmi.

"Es biju tikai nabaga mazs kaprālītis," trešdienas sēdes laikā norādīja Grēnings, skaidrojot, kāpēc nevar sniegt sīkākas ziņas par nometnes vadīšanu.

"Gāzes kameru un krematoriju kapacitāte bija visai ierobežota," tomēr zināja teikt apsūdzētais. "Viņi dižojās, ka 24 stundās spēj atbrīvoties no 5000 līķiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!