Foto: AFP/Scanpix/LETA
Divās autoavārijās Indijā sestdien gājuši bojā vismaz 30 cilvēki - iekšzemes viesstrādnieki, kas Covid-19 pandēmijas ierobežojumu dēļ palikuši bez darba un mēģinājuši no galvaspilsētas Deli atgriezties mājās.

Utarpradēšas štatā braucoša kravas mašīna ar strādniekiem ietriekusies citā auto, kas stāvējis pie ceļmalas kafejnīcas un kurā arī atradušies strādnieki ar ģimenēm.

Avārijā cietuši vēl 20 cilvēki. Domājams, ka mašīnas šoferis pie stūres iesnaudies. Mašīna vedusi kaļķu kravu, un daļa upuru nosmakuši kaļķu putekļos.

Avarējušās kravas mašīnas pasažieriem palīgā pirmie atsteigušies tuvējā ciema iedzīvotāji. Cietušie nogādāti slimnīcās, vairāki no viņiem ir kritiskā stāvoklī.

Indijas premjerministrs Narendra Modi atzinis notikušo par "ārkārtīgi smagu nelaimi".

Vēl vienā avārijā Madjapradēšas štatā apgāzusies piedzēruša šofera vadīta mašīna ar mājupbraucošiem strādniekiem, pieci cilvēki gājuši bojā un vēl 17 cietuši.

Krīzes dēļ darbu Indijā zaudējuši miljoniem cilvēku, un desmitiem tūkstošu no viņiem šai laikā nākas mērot ļoti tālu ceļu, lai no lielajām pilsētām nokļūtu dzimtajās vietās.

Reaģējot uz kritiku par nepietiekamu viesstrādnieku krīzes risināšanu, valdība apsolījusi atvēlēt līdzekļus, lai viņi varētu atgriezties mājās un saņemt pārtikas palīdzību.

Šim nolūkam tā atvēlējusi zināmu skaitu vilcienu, bet liela daļa jauno bezdarbnieku cenšas nonākt mājās autobusos, kravas mašīnās vai pat ar velosipēdiem. Aizvadītās nedēļas laikā satiksmes negadījumos gājuši bojā desmitiem šādu ceļinieku.

Valdībai nākas cīnīties ar slimības uzliesmojumu lielajās pilsētās, īpaši Mumbajā, kur slimnīcās vairs nav brīvu vietu koronavīrusa pacientiem, kā arī galvaspilsētā Deli, tomēr no pirmdienas tā gatavojas atvieglot ierobežojumus, lai palīdzētu ekonomikai sākt atgūties.

Diennakts laikā atklāto saslimšanas gadījumu skaits Indijā pieaudzis par gandrīz 4000, sasniedzot 85 940, un šai ziņā apsteidzot Ķīnu, kur slimība sāka izplatīties pagājušā gada nogalē un līdz šim reģistrēti 82 941 saslimšanas gadījumi.

Indijā Covid-19 prasījusi 2752 upurus, bet Ķīnā - 4633.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!