Divi teroristi otrdienas rītā nolaupīja autobusu "Ikarus" Stavropoles novadā Ziemeļkaukāzā un saņēma par ķīlniekiem 41 cilvēku, kas atradās autobusā, bet vēlāk astoņus no viņiem atbrīvoja, paziņoja novada iekšlietu pārvalde.
Autobuss, kas bija izbraucis no Ņevinnomiskas uz Stavropoli, tika nolaupīts pulksten 6.47 pēc Maskavas laika (5.47 pēc Latvijas laika) un pēc tam kopā ar ķīlniekiem devās uz lidostu Mineraļņije Vodos.

Teroristi pieprasīja, lai viņiem atļautu netraucēti nokļūt Mineraļnije Vodu lidostā un uzbraukt uz lidostas pacelšanās joslas. Viņi arī pieprasīja atbrīvot piecus čečenus, kas notiesāti par lidmašīnas nolaupīšanu 1994.gada maijā Mineraļnije Vodos.

Kad milicija mēģināja apturēt autobusu, viens no teroristiem atklāja uguni no automāta un ievainoja vienu ķīlnieku, kas vēlāk tika atbrīvots līdz ar septiņiem citiem ķīlniekiem un nogādāts Ņevinnomiskas slimnīcā.

Krievijas masu mediji ziņoja, ka teroristi atklājuši uguni, ievainojot kājā Ņevinnomiskas iekšlietu pārvaldes vadītāju Viktoru Tumanjancu, kurš piedalījās sarunās ar teroristiem. Iepriekš tika ziņots, ka ievainotais bijis autobusa vadītājs, kuru teroristi esot izmetuši no autobusa.

Informēti ziņu avoti Stavropoles novada tiesībsargājošajās institūcijās atzina, ka viens no teroristiem var būt Ņevinnomiskas iedzīvotājs, jo viņš pazinis Tumanjancu un personiski piedalījies sarunās ar viņu.

Vienam teroristam kaklā karājas granāta un oranžas krāsas brikete. Viņš pieprasīja rāciju un pēc tās saņemšanas to izmantoja, lai vestu sarunas.

Daži ziņu avoti Stavropoles novada tiesībsargājošajās institūcijās apgalvoja, ka autobusu un ķīlniekus sagrābis viens terorists, kurš esot bruņots ar Kalašņikova automātu, vienu kilogramu trotila, detonatoru un granātu.

Mineraļnije Vodu lidostā ir ieradušies ārsti, glābšanas vienības un ugunsdzēsēji, lai sniegtu palīdzību ķīlniekiem, kā arī Stavropoles novada gubernators un citas augstas novada amatpersonas.

Uz Stavropoles novadu otrdien izlidoja Federālā drošības dienesta (FDD) specvienība "Alfa", kuru vada FDD direktora vietnieks Aleksandrs Ždaņkovs.

Autobuss ar ķīlniekiem ieradās Mineraļnije Vodos ap pulksten 11 (10 pēc Latvijas laika), bet palika ārpus lidostas teritorijas, kurā notika operatīvā štāba apspriede FDD pārstāvju vadībā. Ar ķīlniekiem tiek vestas sarunas.

Kopš pirmās Krievijas militārās operācijas Čečenijā deviņdesmitajos gados Ziemeļkaukāzā ir bijušas vairākas ķīlnieku krīzes.

Čečenu separātistu vadība nosoda otrdien notikušo ķīlnieku sagūstīšanu, paziņoja separātistu prezidenta Aslana Mashadova preses sekretārs Mairbeks Vačagajevs.

Viņš nosauca par nepieņemamām jebkādas akcijas pret Krievijas civiliedzīvotājiem.

"Es nevaru pateikt, kāda ir šo cilvēku [nolaupītāju] tautība - tā var būt jebkāda. Mēs galīgi neko nezinām par viņu mērķiem," piebilda Vačagajevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!