Foto: Reuters/Scanpix
Japānas "Fukušima- 1" atomelektrostacijas (AES) operatorfirma "Tokyo Electric Power Co." ( TEPCO) vadība plāno atkāpties, piektdien informē telekanāls NHK.

Pamest amatu varētu TEPCO valdes priekšsēdētājs Cunehisa Kacumata un kompānijas prezidents Masataka Šimicu.

Jau vēstīts, ka par nodomu pamest amatu viņi paziņoja mēnesi pēc katastrofas, aprīlī, apņemoties strādāt līdz akcionāru sapulcei, kam jānotiek jūnijā.

"Tomēr citi kompānijas pārstāvji nepiekrītot šādam lēmuma un uzskata, ka bosiem ir jāturpina darbs līdz situācija AES stabilizēsies," norāda raidsabiedrība.

Vadību spiež atkāpties arī lielie zaudējumi.

Avoti kompānijā informē, ka iepriekšējā finanšu gada TEPCO zaudējumi bijuši 1,2 triljoni jenu ( 7,2 miljardi latu).

Tik iespaidīgus zaudējumus radīja īstenotie ārkārtas pasākumi cīņā ar avāriju "Fukušima-1" AES, mēģinot pievadīt stacijas energoblokiem elektrību.


Jau vēstīts, ka Japānā 11.martā notika 9,0 balles spēcīga zemestrīce. Tās izraisītajā cunami tika nopietni bojāta "Fukušima-1″ reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas radīja arī radiācijas noplūdes. TEPCO atzinusi, ka pirmajā energoblokā kodoldegvielas stieņi ir pilnībā izkusuši un nogrimuši reaktorā iesūknētajā ūdenī, savukārt vēl divos reaktoros situācija ir neskaidra.

Japānas Veselības ministrija aizliegusi zveju Fukušimas prefektūras piekrastē, jo lomos konstatēts paaugstināts radioaktivitātes līmenis. Tāpat radiācija atsevišķās vietās fiksēta pārtikas produktos un dzeramajā ūdenī.

Atbilstoši Japānas varasiestāžu aplēsēm, līdz šim kopējā radiācijas noplūde Fukušimā sasniegusi 370 000 terabekerelus, bet Černobiļā tā bija 5,2 miljoni terabekerelu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!