Sestdienas vakarā Tālajos Austrumos notikusi avārija uz Krievijas atomzemūdenes. Avārijā dzīvību zaudēja sešas militārpersonas un 14 civilpersonas. Vēl 22 cilvēki hospitalizēti, raksta Krievijas mediji.

Avārija notika uz tikko uzbūvētas, taču eksplutācijā vēl nenodotas atomzemūdenes, kura devās izmēģinājuma braucienā. Zemūdenes priekšgalā bez iemesla nostrādāja ugunsdzēšanas sistēma un divos zemūdenes nodalījumos notika freona noplūde, kuras rezultātā cilvēki nosmakuši un saindējušies.

Jaunākās paaudzes zemūdenes ir aprīkotas ar automātisko uguns dzēšanas sistēmu, kas momentāni reaģē uz dūmiem. Šī sistēma ir dzīvībai bīstama, ja apkalpes locekļiem nav portatīvo elpošanas aparātu, - medijiem pastāstīja Krievijas kuģubūves speciālists, paužot izbrīnu par to, kāpēc cilvēki nav izmantojuši elpošanas aparātus, kuru zemūdenē esot atliku likām.

Krievijas mediji ziņo, ka radioaktīvo vielu noplūde nav notikusi, jo reaktora nodalījums netika bojāts.

Kopumā atomzemūdenē atradās 208 cilvēki, no kuriem 81 militārpersona.

Svētdien zemūdene glābšanas kuģa pavadībā atgriezās ostā, kas atrodas līdzās Vladivostokai. Apgabala gubernators Sergejs Darkins paziņoja, ka parakstījis rīkojumu izmaksāt avārijas upuru ģimenēm 100 tūkstošus rubļu (apmēram 2100 Ls).

Krievijas Federācijas prokuratūra ierosinājusi krimināllietu par "Karakuģa vadīšanas un ekspluatācijas pārkāpumiem, kas izraisījuši vairāk kā divu personu nāvi".

"Trešās paaudzes" atomzemūdeni "Nerpa" (projekts 971 "Щука-Б" pēc NATO klasifikācijas "Akula") sāka būvēt 1991.gadā Amūras Kuģubūvniecības rūpnīcā, vēlāk būvniecība uz vairākiem gadiem tika pārtraukta. Krievijas Aizsardzības ministrija bija paredzējusi zemūdeni pārdot Indijai līzingā uz pieciem gadiem par 650 miljoniem dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!