Foto: Reuters/Scanpix

Bruņotie separātisti un vietējie iedzīvotāji nozog skaidro naudu, kredītkartes un juvelieru izstrādājumus no katastrofu piedzīvojušā MH17 reisa lidmašīnas upuriem, balstoties Ukrainas valdības sniegtā informācijā, vēsta portāls "The Wire".


Avārijas vieta, kur "Malaysia Airlines" lidmašīnu notrieca ar raķeti, tagad tiek izlaupīta, kas rada jautājumus ne tikai par izmeklēšanu, bet arī upuru ģimenēm, kas tagad nevar atgūt zaudētās vērtslietas no 298 mirušajiem pasažieriem un apkalpes locekļiem.

Pēc katastrofas izmeklētāji nepaspēja laicīgi norobežot vietu, lai saglabātu pierādījumus. Tas ļāva bruņotajiem separātistiem un vietējiem iedzīvotājiem brīvi pārvietoties notikuma vietā, izņemt koferus un izlaupīt tos. 

Starp nolaupītajām lietām ir naudas maki, kredītkartes, mobilie telefoni un fotokameras. Blakus izgāztuvē atrodamas mantas, kuras marodieriem nebija vajadzīgas – brokastu kastīte ar Disneja personāžu peli Minniju, mīkstā rotaļlieta Vinnijs Pūks, ģimenes fotogrāfijas un nebojātas pases.

Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Geraščenko paziņoja, ka nolaupītās vērtslietas laupītāji varētu izmantot gan Ukrainā, gan nodot tās Krievijā, tāpēc aicināja upuru radiniekus iesaldēt kredītkartes, lai "neatdotu savu tuvinieku aktīvus teroristiem".

Tā kā izmeklētāji un amatpersonas ieradās, kad jau vairākas lietas bija nozagtas, nav iespējams noteikt, cik daudz marodieri nolaupīja. Turklāt izmeklēšanai trūkst organizētības, avārijas vietā pārvietojas bruņoti neidentificēti vīrieši un pastāv grūtības ar pierādījumu atsijāšanu no gruvešiem lielās avārijas platības dēļ, kas ir ap 16 kilometriem liela. 

"Delfi" jau ziņoja, ka Doņeckas apgabalā Ukrainā ceturtdien notriekta pasažieru lidmašīna "Boeing 777" ar gandrīz 300 cilvēkiem uz klāja, kas lidojusi no Amsterdamas uz Malaizijas galvaspilsētu Kualalumpuru. Lidaparātā atradušies 280 pasažieri un 15 apkalpes locekļi, kas visi gājuši bojā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!