Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padome Irānā notikušās aviokatastrofas izmeklēšanas ietvaros izskata versiju, ka lidmašīna varētu būt notriekta ar pretgaisa aizsardzības raķeti, ziņo Ukrainas ziņu portāls "Liga".

Ukrainas lidsabiedrības "Ukraine International Airlines" pasažieru lidmašīna "Boeing 737" ar 176 cilvēkiem uz klāja, kas visi gāja bojā, avarēja 8. janvārī dažas minūtes pēc pacelšanās no Teherānas lidostas. Irānas izmeklētāji paziņoja, ka lidmašīna aizdegusies vēl būdama gaisā. Lidaparāts bija ceļa uz Kijevu.

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Aleksejs Danilovs ceturtdien paziņoja, ka tiek izskatītas četras galvenās notikušās katastrofas versijas:

  • Lidmašīnas notriekšana ar pretgaisa aizsardzības sistēmu, tostarp raķeti "Tor"
  • Sadursme ar dronu vai citu lidaparātu
  • Dzinēja bojājumi un sprādziens tehnisku iemeslu dēļ
  • Sprādziens lidmašīnas iekšienē terorakta rezultātā

Ceturtdien dažādos medijos un internetā cirkulē foto ar raķetes daļām, kas atrastas. Šo foto autentiskums un vieta, kur tās uzņemtas, nav nosakāms un neatkarīgi apstiprināts, taču šādu attēlu esamību, pamatojot nepieciešamību izskatīt notriekšanas versiju, piemin arī Danilovs.

Ukrainas ekspertu komanda jau aizvadītājā naktī izlidoja uz Irānu. Ukrainas mediju iepriekš ziņoja, ka speciālisti avārijas vietā meklēs arī iespējamās raķešu atliekas. Irāna ir bruņota ar Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmām.

Savukārt Irānas izmeklētāji ceturtdien atklājuši, ka lidmašīna piedzīvojusi problēmas, kuru dēļ pirms avarēšanas apgriezusies un centusies atgriezties lidostā. Aculiecinieki redzēja, ka lidmašīnu pārņēmušas liesmas, taču trauksmes signāls no pilotiem nav saņemts.

Avoti Rietumu izlūkdienestos aģentūrai "Reuters" pauda sākotnējo novērtējumu, ka lidmašīna avarējusi tehnisku problēmu dēļ un nav notriekta.

Tāpat nav liecību, ka katastrofa būtu saistīta ar Irānas raķešu triecienu pa militārajām bāzēm Irākā, kas notika tikai dažas stundas pirms aviokatastrofas.

Uz avarējušās lidmašīnas klāja atradās 82 Irānas pilsoņi, 63 Kanādas pilsoņi, 11 Ukrainas pilsoņi (no tiem deviņi apkalpes locekļi) 10 Zviedrijas pilsoņi, četri Afganistānas pilsoņi, trīs Vācijas un trīs Lielbritānijas pilsoņi.

Avārijas iemesli pagaidām nav zināmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!