Aviokatastrofā pie Krievijas pilsētas Permas gājuši bojā 88 cilvēki, tostarp septiņi bērni. Precīzs upuru skaits kļuva pieejams pēc lidmašīnas pasažieru un apkalpes locekļu saraksta publicēšanas. Sākotnēji izskanēja informācija par to, ka starp bojāgājušajiem varētu būt Latvijas pilsonis.
Pārbaudot sākotnējo informāciju, noskaidrots, ka bojāgājušais, par kuru bija informācija, ka viņš varētu būt Latvijas pilsonis, tomēr izrādījies Krievijas pilsonis, kuram bijusi Latvijas uzturēšanās atļauja, informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Ivars Lasis.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) nosūtījis līdzjūtības vēstuli Krievijas Federācijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam saistībā ar traģisko lidmašīnas avāriju.

Ārlietu ministrs vēstulē izteicis visdziļāko līdzjūtību bojāgājušo piederīgajiem, kas zaudējuši savus ģimenes locekļus un tuviniekus.

Aviokatastrofas upuru saraksts atrodams Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijas Permas apgabala Galvenās pārvaldes mājas lapā. Lidmašīnā atradušies Vācijas, Francijas, Ukrainas, Turcijas, ASV, Azarbaidžānas un Krievijas pilsoņi. Gājuši bojā visi lidmašīnā esošie pasažieri un apkalpe.

Krievijas mediji konstatējuši, ka upuru sarakstā ir arī eksprezidenta Putina padomnieks Genādijs Troševs, kurš 2000.gadā no aprīļa līdz jūnijam komandējis federālos spēkus Ziemeļkaukāzā. Troševs kļuva par Putina padomnieku 2003.gadā, taču jaunievēlētais prezidents Medvedevs neapstiprināja viņu šajā amatā. Žurnālisti noskaidroja, ka Troševs devies uz sambo sacensībām.

Kā ziņo Krievijas mediji, aviokatastrofa notikusi naktī uz 14.septembri. Lidaparāta lauskas izmētātas četru kilometru platībā. Aviokatastrofas apstākļu noskaidrošanai piesaistīti Krievijas Aizsardzības ministrijas speciālisti, kas nodarbojas ar lidaparātu katastrofu izmeklēšanu, jo apstāklis, ka no lidmašīnas palikuši tikai nelieli gabali, varot liecināt, ka "Boeing" uzsprādzis lidojuma laikā. Permā darbu uzsākusi valdības komisija, kuru vada Krievijas teransporta ministrs Igors Levitins.

Urālu transporta prokurors Pāvels Kukuškins pavēstīja medijiem, ka komisija ir izvirzījusi 10 aviokatastrofas iemeslu versijas.

"Kā tādā gadījumā ierasts, tiek izskatīta 'cilvēciskā faktora' versija, kā arī tehnisko bojājumu versija," pastāstīja prokurors, norādot, ka tiek izskatīta arī terorakta versija.

Abas atrastās lidmašīnas melnās kastes, kuras gan esot deformētas, taču nav apdegušas, ar tuvāko reisu tiks nogādātas Maskavā.

Ierosināta arī krimināllieta pēc panta par "gaisa satiksmes un lidaparātu ekspluatācijas noteikumu neievērošanu, kas izraisījusi divu un vairāk personu nāvi". Pagaidām gan nav oficiāli izvirzīta terorakta versija. Permas tiesībsargājošās institūcijas pavēstījušas medijiem, ka avārijas iemesls varētu būt dzinēja bojājums. Katastrofas aculiecinieki apgalvo, ka lidmašīna aizdegusies gaisā.

Lidojumu dispečers Ireks Bikbovs pastāstīja medijiem, ka "Boeing" pilots uzvedies neadekvāti; 34 gadus vecais ekipāžas komandieris Radions Medvedevs uz jautājumiem par tehniskām problēmām atbildējis, ka viss esot kārtībā, bet komandas pildījis neprecīzi vai pat pretēji. Tad Medvedevs iekliedzies "Piz... ec!", atskanējis spalgs kliedziens un virs pilsētas atmirdzējis sprādziena uzliesmojums.

Lidmašīnai pēdējā tehniskā apskate bija veikta 7.septembrī Vnukovas avioremonta rūpnīcā, bet gadu derīgs lidojumu atļaujas sertifikāts tika izsniegts 23.maijā.

15.septembris Permā izsludināta par sēru dienu.

"Boeing-737-500" piederējis aviokompānijai "Aeroflot Nord". Katastrofā iznīcināti arī aptuveni 500 metri Transsibīrijas dzelzceļa maģistrāles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!