Foto: EPA/LETA
Lai gan krievu spiegus ASV tiesībsargājošās iestādes novēroja jau krietnu laiku, viņu arestu paātrināja spiedzes Annas Čepmenas zvans tēvam Maskavā, svētdien ziņoja laikraksts "The Washington Post".

Atsaucoties uz vārdā neminētām Savienoto Valstu tiesībsargājošo iestāžu un izlūkdienestu amatpersonām, izdevums vēsta, ka 26.jūnijā veikto zvanu noklausījušās varasiestādes.

Jūnija vidū varasiestādes sāka plānot jau gadiem novēroto četru pāru, kā arī Čepmenas un vēl viena spiega - Mihaila Semenko - arestēšanu.

Čepmena un Semenko bija uzraudzīti tikai dažus mēnešus.

Kā paredzēja izstrādātais plāns, bija jāpanāk, ka Čepmena un Semenko pēc Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) informantu pamudinājuma veic rīcības, kas ļautu viņus apsūdzēt par nopietnākiem pārkāpumiem, nevis tikai par slepenu sazināšanos ar Krievijas amatpersonām.

Čepmenas zvans uz Maskavu un viņas saruna ar tēvu - Valsts drošības komitejas (VDK) veterānu un pašreizējo Krievijas Ārlietu ministrijas darbinieku - notikusi pēc tikšanās ar FIB informatoru.

Turklāt drīzumā uz Krieviju bija plānojis doties spiegs Ričards Mērfijs, kurš vēlējies konsultēties ar Ārējās izlūkošanas dienestu (SVR).

Taču FIB bažījās, ka pēc Čepmenas zvana SVR varētu neļaut Mērfijam atgriezties ASV.

Tāpat FIB baidījās, ka SVR varētu brīdināt pārējos spiegus bēgt no ASV vai meklēt patvērumu Krievijas diplomātiskajās misijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!