Sākot no augusta, Tallinas veikalos ir noteikti alkohola tirdzniecības ierobežojumi. Tas Igaunijas galvaspilsētas lielveikalus piespiedis apdomāt iespēju apvienoties kartelī, lai kopīgi meklētu risinājumu problēmai, kas skar iespējamo veikala darba laiku saīsināšanu, raksta "Delovije Vedomosti".
"Tuvākajā laikā mēs plānojam tikšanos ar tirdzniecības tīklu pārstāvjiem, lai vienotos, vai un kādā veidā mēs mainīsim veikalu darba laika grafiku," avīzei sacījusi "Rimi Eesti Food AS" izpilddirektore Ruta Lātre.

Lātre uzskata, ka pieņemtie alkohola tirdzniecības ierobežojumi, pirmkārt, ir Tallinas veikalu diskriminācija attiecībā pret citiem Igaunijas veikaliem. Otrkārt, tā esot diskriminācija attiecībā pret bāriem un restorāniem. Un visbeidzot – tā esot arī to klientu diskriminācija, kuriem nav problēmu ar alkoholu, bet kuri vēlas iepirkties nedaudz vēlākās vakara stundās.

Lātre arī iebildusi, ka šāds lēmums nekādi neesot saistīts ar darbaspēka trūkumu lielveikalos. Viņa skaidrojusi, ka tad, ja veikali tiks slēgti agrāk un galvenais pircēju pieplūdums būs vērojams agrāk, būšot jāpārdomā, cik daudz cilvēkiem veikalā būtu jāstrādā vakara stundās.

"A-Selver AS" vadītāja Ains Taube sacījis, ka pagaidām vēl ir priekšlaicīgi runāt par konkrētu darba laiku saīsināšanu veikalos. "Pagaidām nevaram pateikt neko konkrētu, un negribētos steidzināt notikumus, kamēr nekļūs skaidrs, kāda šajā jomā izveidosies situācija," sacījis Taube, piebilstot, ka veikali varētu tikt slēgti nedaudz ātrāk – ap desmitiem vakarā.

"Prisma Peremarket AS" izpilddirektore Lēna Laitinena sacījusi, ka viņu lielveikali negrasās pievienoties kartelim. "Skumji, ka aizlieguma dēļ mēs klientiem nespēsim piedāvāt pilnu produktu sortimentu, taču agrāk beigt strādāt mēs negrasāmies," viņa sacījusi, piebilstot, ka tas ir saistīts ar rūpēm par klientu. Viņa skaidrojusi, ka veikals vēlas būt noderīgs arī tiem pircējiem, kuri no darba mājās dodas krietni pavēlu un ir pieraduši pēc iepirkumiem doties vēlākās vakara stundās.

Tallinas mērs Edgars Savisārs šaubās, ka tirgotāji no vārdiem pāries uz darbiem un saīsinās veikalu darba laiku. "Neticu, ka, emociju vadīti, tirgotāji paši sev liks sprunguļus ritenī. Domāju, ka viņi vienkārši grib pabaidīt pilsētas pašvaldību un piespiest to atteikties no sava lēmuma," sacījis mērs.

Savisārs arī teicis, ka Igaunijas apstākļos šādā veikalu vienošanās varētu būt zināmi karteļa elementi, taču tas esot jāizsver Konkurences departamentam.

Konkurences departamenta vadītāja vietniece Maire Lora skaidro, ka situācija jāizvērtē kritiski. "Katram uzņēmējam ir pašam jāpieņem lēmums. Pie katras vienošanās ar konkurentiem jāuzdod sev jautājums: kādēļ tas tiek darīts," sacījusi Lora.

Viņa arī piebildusi, ka nevienam veikalam netiek liegts beigt strādāt agrāk. "Katrs pats ir tiesīgs izlemt, kā viņam organizēt savu darbu. Viņa arī piebildusi, ka gadījumā, ja lielveikali izlems saīsināt savu darba laiku, tas zināmā mērā varētu sekmēt konkurenci. "Ja mazie veikali sāks strādāt ilgāk, tas viņiem nāks tikai par labu," teikusi Lora.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!