Foto: Shutterstock
Augstais avokado pieprasījums vietējā un starptautiskā mērogā radījis noziedzības līmeņa pieaugumu Jaunzēlandē. Kopš šā gada janvāra valstī konstatētas 40 plaša mēroga avokado zādzības no augļu dārziem, vēsta izdevums "The Guardian".

No augļu dārziem vienā piegājienā nozagti līdz pat 350 avokado. Jaunzēlandē augļu cena gabalā ir no 2,5 līdz 3,8 eiro. Izdevums lēš, ka valstī pastrādātas vēl daudzas citas avokado zādzības, par kurām varasiestādēm nav ziņots.

Augļu iespaidīgo cenu raisīja sliktā pērnā gada raža, kā arī augošais pieprasījums pēc augļiem vietējā tirgū. 2015. gadā avokado iepirkt sāka 96 tūkstoši jaunu mājsaimniecību. Vietējie tirgotāji, kas pārsvarā fokusējušies uz augļu eksportu, nespēj ar augļiem nodrošināt visus to tīkotājus.

Pēdējā laika zādzības pastrādātas nakts stundās, raksta "The Guardian". Augļi novākta no kokiem un vēlāk nogādāti ceļmalu veikalu stendos, suši ēstuvēs, kā arī sviestmaižu un augļu veikalos Jaunzēlandē.

Seržants Ārons Freizers stāstīja, ka viņš savā amata pildīšanas laikā ir pieredzējis avokado zādzības "uzplūdus", bet vēl nekad tādā apmērā, kā pieredzēts šobrīd.

Freizers vērsa uzmanību uz to, ka zagtie avokado nes līdzi risku. "Tie ir negatavi, nesen apsmidzināti, kas nozīmē, ka uz to mizas vēl saglabājušie toksīni," viņš skaidroja. Taču avokado cena šobrīd ir tik augsta, ka iespēja nopelnīt pamudina konkrētus indivīdus mesties auglīgajā biznesā.

"Jaunzēlandes Avokado" asociācijas priekšsēdētāja Džena Skolara saka, ka augļu zādzības ir satraucošas, taču drīzumā gaidāmā raža, kas valsts tirgū ieplūdīs tuvākajās nedēļās, mazinās zagļu aktivitātes.

"Tas ir ātrs veids kā nopelnīt, bet es nedomāju, ka mums ir darīšana ar sarežģītu vai organizētu noziedzību," stāsta Skolara. Viņa norādīja, ka zagtie augļi nenonāk eksporta tirgū un tiek izmantoti tikai vietējā mērogā.

Baidoties no zagļiem, vairākās Jaunzēlandes avokado audzētavās ieviestas jaunas drošības sistēmas. Cīņā ar garnadžiem nu izmanto gan automātiskās apgaismojuma, gan signalizācijas iekārtas, raksta "The Guardian".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!