Foto: Reuters/Scanpix

14. martā paredzētajās sarunās Vašingtonā ASV prezidents Donalds Tramps lūgs Vācijas kancleres Angelas Merkeles padomu par to, kā labāk risināt jautājumus ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, reportieriem piektdien atklāja Baltā nama amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas.

Abi līderi arī apspriedīs NATO stiprināšanu, sadarbību terorisma apkarošanā, kā arī centienus atrisināt konfliktu Ukrainā, paziņojušas amatpersonas.

ASV un Vācijas līderi varētu apspriest arī Parīzes klimata vienošanos, no kuras Tramps kampaņas laikā solīja atteikties, tomēr administrācija šajā jautājumā savu politiku vēl nav noformulējusi

Trampa pirmā tikšanās ar Merkeli ir domāta, lai izveidotu labas personīgās attiecības ar kancleri, kas bija viena no tuvākajām bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas sabiedrotajām, pavēstīja amatpersonas.

Amatpersonas atzina, ka Tramps izdarīs spiedienu uz Vāciju, lai tā ar savu piemēru rāda priekšzīmi citām NATO dalībvalstīm aizsardzības izdevumu palielināšanā.

2014. gadā NATO dalībvalstis Velsas samitā vienojās apturēt aizsardzības izdevumu samazināšanu un tiekties uz mērķi līdz 2024.gadam tos palielināt līdz diviem procentiem no IKP.

Bez ASV šobrīd šo līmeni sasniegušas tikai četras citas NATO dalībvalstis - Grieķija, Igaunija, Lielbritānija un Polija.

Tramps ir nosaucis NATO par "novecojušu", tā radot satraukumu sabiedrotajos.

Tramps arī ir asi kritizējis Merkeles liberālo imigrācijas politiku, kuras rezultātā Vācijā kopš 2015. gada ieradušies vairāk nekā miljons patvēruma meklētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!