Foto: Reuters/Scanpix

Tuvākajos mēnešos tiks atvērts pretrunīgi vērtētais Eiropas Savienības (ES) militārais štābs, kas koordinēs bloka drošības operācijas, piektdien atklāja informācijas avoti ES diplomātiskajās aprindās.

Britu referendumā pieņemtais lēmums izstāties no ES un bažas par ASV prezidenta Donalda Trampa gatavību pildīt saistības pret Eiropas drošību deva stimulu ES ambīcijām pastiprināt militāro sadarbību, un šajos centienos vadošo lomu uzņēmusies Vācija un Francija.

"Tas ir liels lēciens uz priekšu. Tā sākotnējas darbībai ir jāsākas martā, bet pilnībā - jūnijā," uzsvēra viens informācijas avots.

ES ārlietu un aizsardzības ministriem pirmdien Briselē paredzēts apstiprināt militāro štābu ("Military Planning and Conduct Capability" (MPCC)), pavēstījuši avoti.

Tas pārraudzīs operācijas, kurās netiek paredzēts izmantot spēku, piemēram, civilo un militāro spēku apmācības operācijas Mali, Centrālāfrikas Republikā un Somālijā.

ES Vidusjūras centrālajā daļā īsteno arī cilvēku kontrabandas apkarošanas operāciju "Sophia", kas var izmantot spēku, lai apturētu cilvēku kontrabandistus. Savukārt pie Somālijas krastiem ES īsteno pretpirātisma operāciju "Atalanta".

Spēka lietošanai domātajām operācijām ir savi vadības centri, kas tiks saglabāti atsevišķi.

Diplomātiskie avoti norādīja, ka jaunais štābs demonstrēs ES spēju darīt vairāk starptautiskās drošības stiprināšanā, uzsverot gan arī tā ierobežoto lomu.

"Tātad, nekādi kūpoši stobri. Mums ir svarīgi apvienot civilās un militārās spējas," norādīja avots.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers septembrī aicināja izveidot kopīgu ES aizsardzības štābu, atdzīvinot ideju, kas blokā bija cirkulējusi gadiem ilgi.

Tomēr dažas ES dalībvalstis, piemēram, Lielbritānija un bloka austrumu daļas valstis, nevēlas darīt neko, kas varētu graut NATO kolektīvās aizsardzības lomu, uzskatot, ka tikai ASV vadītā alianse joprojām ir vienīgā reālā alternatīva, saskaroties ar aizvien agresīvāko Krieviju.

MPCC, kas būs bāzēts Briselē, būs neliels personāls, un to vadīs "direktors", nevis komandieris, lai izvairītos no atklātām asociācijām ar militāro sfēru, piebilda cits informācijas avots.

"Mēs jaunajai struktūrai nemeklējam milzīgu jaunu ēku," norādīja informācijas avots, piebilstot, ka "vispārējais nodoms ir meklēt iespējas, kā efektīvāk izmantot mūsu spējas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!