Azerbaidžāna necietīs zināmu Rietumvalstu aprindu nepamatotus mēģinājumus iejaukties tās lietās, tāpēc ir apturējusi sadarbību ar Eiropas Savienības (ES) parlamentārajām struktūrām – Eiropas Parlamentu un ES Austrumu partnerības parlamentārās sadarbības institūciju "Euronest", otrdienas vakarā paziņoja Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs.

"Kā jums zināms, "Euronest" bija paredzēta kā parlamentārās asamblejas struktūra starp Eiroparlamentu un Austrumu partnerības valstīm. Ja rastos jautājumi saistībā ar vienu vai otru valsti, tos varētu izskatīt "Euronest" ietvaros. Tomēr "Euronest" faktiski ir pārvērtusies par amorfu spēku un neveic nekādu darbību," Alijevs sacīja kopīgā preses konferencē ar Čehijas prezidentu Milošu Zemanu.

"Tādā gadījumā Azerbaidžānas parlaments, dabiski, aptur savu darbību "Euronest". Tās ir Azerbaidžānas parlamenta suverēnas tiesības. Jūs droši vien zināt, ka tai pat laikā ir apturēta arī sadarbība starp Eiroparlamentu un Azerbaidžānas parlamentu. Lūk tādi ir rezultāti pret mums īstenotai netīrai kampaņai. Azerbaidžāna ir adekvāti atbildējusi un arī turpmāk atbildēs uz katru soli, kas sperts pret mums," piebilda Alijevs.

Viņš atzīmēja, ka Azerbaidžānas parlamenta lēmums apturēt šo sadarbību ir pilnīgi pamatots.

"Pašlaik notiek Eiropas vērtību graušanas process. Mūsu reģionā Eiropa vienmēr šķita progresīva, mūsdienīga, toleranta telpa. Tomēr pašlaik mēs, diemžēl, to redzam pavisam retos gadījumos. Pašlaik, diemžēl, Eiroparlamentā un vairākās citās struktūrās dominē agresīvas aprindas, kas iejaucas citu valstu lietās un, var teikt, ir zaudējušas toleranci," sacīja Alijevs.

Viņš atzīmēja, ka Eiroparlamenta pirms dažām dienām pieņemta kritiska rezolūcija par Azerbaidžānu "ir pavisam nepamatota un ir politiska provokācija, kas būvēta uz meliem, apmelošanu un aizspriedumainu attieksmi".

Eiroparlaments pagājušonedēļ pieņēma rezolūciju, kas aicina Azerbaidžānu atbrīvot pilsoniskās sabiedrības aktīvistus, cilvēktiesību aizstāvjus un žurnālistus, kā arī aicina Eiropas Komisiju piemērot sankcijas pret Azerbaidžānas tiesnešiem, ierēdņiem un politiķiem un noteikt viņiem vīzu piešķiršanas ierobežojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!