Šodien Azerbaidžānā notiek prezidenta vēlēšanas, kuras uzskata par pēdējo soli pašreizējā līdera Heidara Alijeva plānos varas nodošanai savam dēlam Ilhamam.
Sagaidāms, ka premjerministrs Ilhams Alijevs gandrīz noteikti uzvarēs vēlēšanās.

Galvenais opozīcijas kandidāts, "Musavat" partijas vadītājs Isa Gambars aicināja ASV prezidentu Džordžu Bušu iejaukties vēlēšanu gaitā, jo citādi tās būs negodīgas. "Cilvēkus piespiež kā Staļina laikos (..) balsot "par" viņu [Ilhamu Alijevu], draudos pretējā gadījumā atlaist no darba."

Rietumu cilvēktiesību grupas paziņoja, ka vēlēšanu kampaņa bija vardarbības un iebiedēšanas apēnota, bet Alijevs saņēma negodīgu valdības atbalstu un dominējošo stāvokli medijos.

Ņemot vērā Azerbaidžānas bagātos naftas krājumus, vēlēšanas rūpīgi novēro ASV un Azerbaidžānas kaimiņvalstis Kaspijas reģionā Krievija, Turcija un Irāna.

Heidars Alijevs, kuram ir 80 gadi, dominējis Azerbaidžānas politikā vairāk nekā 30 gadu. Kopš jūlija viņš atrodas slimnīcā, kur ārstē sirds un nieru darbības traucējumus, vispirms Turcijā un tagad Klīvlendā, Ohaio štatā.

Viņa dēls kļuva premjerministrs šā gada augustā un ir sava tēva tiešais konstitucionālais pēctecis.

Heidara Alijeva atbalstītāji apgalvo, ka viņš ienesa stabilitāti nemierīgajā reģionā, bet pretinieki apgalvo, ka viņa režīma laikā plaukst cilvēktiesību pārkāpumi un korupcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!