Foto: AFP/Scanpix
Azerbaidžāna piektdien palaida kosmosā savu pirmo telekomunikāciju satelītu "Azerspace-1", paziņoja Sakaru un informācijas tehnoloģiju ministrija.

Satelīts tika palaists no Kuru kosmodroma Franču Gviānā. Starts notika bez problēmām, un satelīts tika ievadīts aprēķinātajā orbītā.

Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs, kurš novēroja startu vadības centrā Baku, apsveica tautu saistībā ar "šo vēsturisko notikumu". "Tā ir azerbaidžāņu tautas liela uzvara, liels sasniegums. Mēs esam kļuvuši par kosmosa kluba biedriem," sacīja Alijevs videouzrunā tautai.

Sakaru un informācijas tehnoloģiju ministrijas speciālisti uzskata, ka sava satelīta esamība ļaus panākt kvalitatīvus un drošus sakarus un televīzijas apraidi, kā arī palielināt telekanālu skaitu. Ja satelīts "Azerspace-1" nosegs Eiropas teritoriju, tad Azerbaidžāna varēs būt tranzītvalsts Eiropas un Āzijas televīzijas apraidē. Azerbaidžāna plāno izmantot 15 līdz 20% procentus no sava satelīta resursiem, bet atlikušos 80% realizēt starptautiskā tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!