Foto: Reuters/Scanpix

Azerbaidžānas Ekonomiskās attīstības ministrija aprēķinājusi valstij nodarītos zaudējumus, kas radušies Armēnijas "okupēto" teritoriju dēļ, kuras zaudētas Kalnu Karabahas konfliktā. Zaudējumi novērtēti 431,5 miljardu ASV dolāru (232,5 miljardi latu) vērtībā, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta ārvalstu mediji.

"Šie skaitļi sagatavoti, pamatojoties uz dažādu ministriju datiem, to skaitā Ekoloģijas un dabas resursu ministrijas, Valsts komisijas bēgļu un pārvietoto personu jautājumos, kā arī Ekonomiskās attīstības ministrijas datiem," norādīja Starpvaldību ekonomiskās sadarbības organizācijas vadītāja vietnieks Natigs Gasanovs, vēsta ziņu vietne "Lenta.Ru".

Vēl jūlijā Azerbaidžānas viceprezidents Ali Gasanovs paziņoja, ka "okupācijas" radītie zaudējumi sasniedz 100 miljardus dolāru (54 miljardi latu), norādot, ka Baku šīs summas atmaksas jautājumā nepiekāpsies.

Bruņotajā konfliktā par Kalnu Karabahu Azerbaidžāna zaudēja kontroli pār šo reģionu un vēl septiņiem pie tā esošiem rajoniem.

Jau vēstīts, ka Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Tai ir ļoti cieša saistība ar Armēniju, bet oficiāli joprojām tiek uzskatīts, ka tā ir Azerbaidžānas sastāvā. Jau kopš Pirmā pasaules kara beigām šis armēņu apdzīvotais apgabals ir bijis par strīdu iemeslu starp Armēniju un Azerbaidžānu.

Kalnu Karabaha savu neatkarību pirmo reizi pasludināja 1991.gadā. Tās atdalīšanās no Azerbaidžānas veicināja kara izraisīšanos starp Azerbaidžānu un Armēniju. Karā dzīvību zaudēja aptuveni 35 000 cilvēku, un vairāk nekā miljons cilvēku abās valstīs bija spiesti pamest savas mājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!