Foto: Publicitātes foto

Azerbaidžāna pieprasījusi slēgt Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Baku biroju, otrdien apstiprināja amatpersonas.

Kamēr Azerbaidžānas vēstnieks EDSO aģentūrai DPA skaidroja, ka pastāvot domstarpības starp Baku un rietumvalstīm par organizācijas attieksmi pret Azerbaidžānu, tikmēr viņa ASV vēstnieks norādīja, ka Baku lēmums esot pilnīgā saskaņā ar valstī valdošo cilvēktiesību situāciju.

ASV vēstnieks Dens Bīrs norādīja, ka "Azerbaidžāna starptautisko saistību un pienākumu izpildē, tostarp cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošanā, ievērojami pavirzījusies atpakaļ".

Iepriekš Bīrs gan tika kritizējis EDSO Baku misijas vadītāju par pārlieku tuvām attiecībām ar autoritāro prezidentu Ilhamu Alijevu un par nepietiekamu attiecību uzturēšanu ar pilsonisko sabiedrību.

Tikmēr kāda EDSO amatpersona pavēstīja, ka Baku misijas vadības pilnvaras beigušās jau maijā, jo EDSO izlēmusi tās nepagarināt.

Savukārt Azerbaidžānas vēstnieks EDSO Galibs Israfilovs atzina, ka varasiestādēm bijušas labas attiecības ar EDSO misijas vadītāju - franču diplomātu Aleksi Šahtahtinski.

"Tad mēs sākām izjust, ka viņš tiek ietekmēts pārkāpt savu mandātu," norādīja Israfilovs.

Viņš piebilda, ka rietumvalstis vēlējušās, lai Šahtahtinskis ieņemtu kritiskāku nostāju pret Baku varasiestādēm, un ka ASV nav bijušas apmierinātas ar Baku atteikšanos apstiprināt atsevišķus EDSO projektus, kurus atbalstījusi Vašingtona.

Tomēr Israfilovs noliedza, ka plānotā misijas slēgšana būtu saistīta ar EDSO iepriekš izteikto Azerbaidžānas cilvēktiesību situācijas kritiku.

Piemēram, EDSO pārstāve mediju brīvības jautājumos Duņa Mijatoviča šogad jau vairākkārt norādījusi, ka Azerbaidžānā žurnālisti tiek pakļauti represijām.

Savukārt 2013.gadā pēc prezidenta vēlēšanām EDSO novērotāji atzina, ka notikusi vēlētāju iebiedēšana un plašas manipulācijas ar balsu skaitīšanas rezultātiem.

Ziņas par EDSO misijas iespējamo slēgšanu parādījušās brīdī, kad Baku piektdien gaidāma Eiropas spēļu atklāšana. Tajās piedalīsies aptuveni 6000 sportistu no visa kontinenta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!